Search
Close this search box.

V soboto bo v Mislinji dišalo po kruhu z drožmi in drožastih dobrotah

V dvorani Poslovnega centra Lopan v Mislinji bo v soboto, 12. oktobra, dišalo po kruhu z drožmi in drožastih dobrotah. 

Korošica Anita Šumer, avtorica izjemne uspešnice Drožomanija, mojstrica peke z drožmi ali kislim testom, ki jo je nad peko navdušil njen mož Sašo Šumer, pred 7 leti, leta 2012, ko so mu odstranili žolč, se bo to soboto družila z vsemi drožomani in drožoljubi. Na dogodku se bodo predstavili vsi Šumerji: Anita, mož Sašo in drožasti Rudl. 

In kaj pripravljajo? Anita nam je povedala, da prihajajo na Koroško zato, ker se je peka z drožmi ohranila samo tukaj, zaradi koroškega rženega kruha. Zamisel za srečanje vseh ljubiteljev peke z drožmi in drožastih dobrot pa se ji je utrnila maja letos, ko je bil v Facebook skupino sprejet 10.000. član. »To je bil tisti mejnik, zaradi katerega smo naredili nov korak in zdrožili idejo o prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi.« je povedala Šumerjeva. “Namen dogodka je predvsem navezovanje stikov med drožomani iz vse Slovenije, zato – več nas bo, bolj luštno nam bo!”

Drožomanija z Anito Šumer.
FOTO: Anita Šumer

Na več kot 20 stojnicah boste lahko okušali raznovrstna živila, kupovali uporabne izdelke, ki so nepogrešljivi v domu vsakega drožoljuba, prisluhnili predavanju o koroškem rženemu kruhu, simbolu Koroške, ki ga bo imela etnologinja iz Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter. Iz Belgije prihaja Karl de Smedt, ki je vodja prve in tudi edine knjižnice droži na svetu, imel bo kar dve predavanji. Najprej o drožeh nasploh, nato pa še o knjižnici, spletnemu projektu Quest for Sourdough. Na koncu pa mu bo Anita predala tudi Rudla, svoje droži, da jih varno spravi v knjižnici droži v kraju St. Vith v Belgiji. To bodo prve droži iz Slovenije v tej zbirki in se bodo pridružile 124 vzorcem, ki jih že hranijo. Ves dan bo obiskovalcem na voljo tudi Anita Šumer, ki bo svetovala o pravilni skrbi za droži in peki ter pripravila demo prikaz oziroma delavnico krašenja kruha. »Videz kruha, v katerega rada zarežem raznovrstne motive, je bil tisti, ki je pritegnil zanimanje ljudi. Prepričala pa jih je tudi vsebina – torej okus in struktura kruha,« je povedala svetovno znana in priznana mojstrica peka z drožmi ter avtorica knjige Drožomanija, ki so jo prodali v več kot 3000 izvodih. Na dogodku bo premierno prikazan 11-minutni angleški dokumentarec o drožomaniji, ki ga je posnela produkcijska hiša iz Londona JR Visuals. Poskrbljeno bo tudi za animacijo otrok.

»Dogodek smo pripravljali z mislijo, da postane tradicionalen. Ta bo vsako leto v  soboto pred svetovnim dnevom hrane (16. oktober), da namenimo večjo pozornost tudi osnovni prehranski dobrini – kruhu. Tako preprost je, a vseeno človeku zaigra srce, ko drži v rokah košček kruha,« je za konec povedala Anita Šumer.

Naj še omenimo, da je Anitina knjiga Drožomanija v začetku julija na Kitajskem prejela nagrado za najboljšo knjigo na svetu. Gre za prvo in najobsežnejšo slovensko knjigo o peki kruha in peciva z drožmi, ki je že prodrla tudi na svetovne trge. Knjiga na 304 straneh razkriva skrivnostni svet droži, s katerimi lahko pripravimo kruh pa tudi številne druge sladke in slane jedi. Kruh in pekovski izdelki ter druge jedi, pripravljene z drožmi, so lažje prebavljivi, dolgo obstojni, imajo nižji glikemični indeks, so polnejšega okusa in nas hitreje nasitijo. Več o knjigi ter nagradi smo že poročali in si lahko preberete TUKAJ.

PROGRAM DROŽOMANIJE:

  • 10.00: Odprtje Drožomanije z Anito Šumer s kulturnim programom
  • 11.15: Premiera dokumentarca o začetku Drožomanije
  • 11.40: Pogovor z Brigito Rajšter, KPM, Muzej Slovenj Gradec: Kruh je božji dar
  • 12.00: Predstavitev razstavljavcev in sponzorjev
  • 12.40: O drožeh po svetu bo govoril Karl de Smedt, Puratos N.V., Belgija
  • 13.20: Anita Šumer: prikaz in nasveti za krašenje kruha (demodelavnica)
  • 14.00: Prvo knjižnico droži na svetu, ki je v Belgiji, bo predstavil Karl de Smedt, Puratos N.V., Belgija. Sledi svečana predaja Rudla v knjižnico droži.
  • 15.00: Predaja zbranih sredstev od prodaje knjige Drožomanija Lizi
  • 15.30: Nagradno žrebanje in konec dogodka

Vstop na dogodek je prost, zaželene so prijave na spletni strani: drozomanija.si/dogodek. Prijavljeni obiskovalci bodo namreč prejeli kupone ugodnosti in kupone za prevzem brezplačnih promocijskih daril sponzorjev in razstavljavcev. En teden pred dogodkom je prijavljenih že več kot 170 drožoljubov.

Dogodki