Search
Close this search box.

V slovenjgraški porodnišnici porodnica s kirurško masko ves čas poroda

Slovenjgraška porodnišnica deluje skoraj v polnem obsegu, delovanje pa so prilagodili novim okoliščinam, pojasni predstojnica oddelka dr. Katja Juvan.

Predstojnica oddelka za ginekologijo in porodnišnico v dr. Katja Juvan je pojasnila, da delo zaenkrat poteka v skoraj polnem obsegu in umirjeno, saj imajo pripravljene protokole za delo v različnih situacijah, tako v primeru suma na okužbo COVID 19, kot tudi v primeru pozitivnega izvida.

“Oddelek lahko delno predelimo s posebnimi roloji, ki smo jih namestili po 1. valu epidemije in s tem ločimo sobe, ki so namenjene bolnicam s sumom na okužbo COVID 19 in tistim s pozitivnim izvida na SARS-CoV2, od sob z zdravimi bolnicami,” razloži predstavnica porodnišnice in doda, da je osebje med delom v teh prostorih oblečeno v posebno osebno varovalno opremo.

“Tudi v porodnem bloku imamo ločeno, popolnoma opremljeno porodno sobo za porod nosečnice s sumom na okužbo COVID 19,” še razloži Juvanova in doda, da so nosečnice, ki so dokazano pozitivne na novi koronavirus, zaenkrat vodene v posebej za to namenjeni ambulanti v Porodnišnici v Ljubljani, kamor jih napoti izbrani ginekolog. “Tam tudi potekajo porodi SARS-CoV2 pozitivnih nosečnic iz vse Slovenije,” še razloži in doda, da obstajajo tudi izjeme. “Če gre za nujno stanje in transport v Porodnišnico v Ljubljani ni več varen, bo taka nosečnica rodila pri nas. Prav tako bodo pri nas rodile vse nosečnice, ki so po preboleli okužbi COVID 19 in za katere, v skladu s priporočili infektologov, predvidevamo, da so negativne na SARS-CoV2,” pojasni predstojnica porodnišnice.

Prisotnost spremljevalca pri porodu je trenutno v slovenjgraški porodnišnici dovoljena. “Če je spremljevalec zdrav, je lahko med porodom prisoten ves čas. V skladu z navodili Razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo mora imeti ves čas nameščeno kirurško masko, oblečen mora biti v zaščitni plašč in imeti obuto prevleko za obuvala, ves čas mora zagotavljati 1,5 m distance od zaposlenih in od površin, namenjenih zdravljenju,” razloži Juvanova ter doda, da mora tudi porodnica imeti nameščeno kirurško masko ves čas poroda.

Sogovornica še pove, da so v slovenjgraški porodnišnici že vodili porode in opravili carske reze pri nosečnicah s sumom na okužbo COVID 19, ki pa so imele vse kasneje negativen bris. Ukrepanje je enako, tako pri sumu, kot pri potrjeni okužbi, še zaključi.

Preberite še: V ljubljanski porodnišnici porodnice v aktivni fazi poroda brez zaščitne maske

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Stanko
Stanko
3 let nazaj

To je dobra organizacija dela, bravo. To je prava novica, ne pa samo jamranje iz Ljubljane.

Dogodki