Search
Close this search box.

V Slovenjgraški bolnišnici potekala dobrodelna akcija »Ni nam vseeno«, s katero so zaposleni z brezplačnim delom krajšali čakalne vrste

V torek, 27. junija 2023, je med 15. in 19. uro v Splošni bolnišnici potekala dobrodelna akcija »Ni nam vseeno«.

Dobrodelna akcija je nastala v dobrem sodelovanju velike večine vodstev oddelkov in enot ter ostalih služb s podporo vodstva Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Na ta dan, 27. junija 2023, med 15. in 19. uro, se je poleg zdravnikov tudi ostalo osebje odpovedalo plačilu in opravilo okoli 200 prostovoljnih ur. Pro bono (osebje se je odpovedalo plačilu) se je pregledalo 84 pacientov oz. realiziralo več različnih storitev – torej, od prvih pregledov do UZ in ostalih preiskav.

Pobudo, ki so jo poimenovali »Ni nam vseeno« se je porodila iz iskrenega, nesebičnega vzgiba ljudem posredovati resnico ali vsaj drugo mnenje. Torej tisto, kar mnogi, vztrajno ignorirajo ali na osnovi nerazumevanja podatkov napačno sklepajo in ustvarjajo lastno oz. javno mnenje. Zato se v splošni javnosti neupravičeno širi izkrivljena slika ne samo zdravniškega poklica (in ostalih zaposlenih v zdravstvu), temveč tudi njegovega poslanstva, ki je delati v dobro ljudi in skupnosti.

Ob tem je direktor bolnišnice Janez Lavre povedal: “Zaposleni so se v torek popoldne organizirali in odločili, da bodo en popoldan prostovoljno pregledali ter oskrbeli naše paciente. To sicer ne bo rešilo sistemskega problema v zdravstvu, ampak je to prikaz etičnega ravnanja zaposlenih v zdravstvu, kako pristopiti sistemsko in pokazati možne rešitev. Kako pomembno je, da poskrbimo za zaposlene v zdravstvu, da jih ne obsojamo po krivičnem in da predvsem prisluhnemo njim kaj in kako pomagati pacientom. Pomankanje kadrov v zdravstvu je posledica dolgoročnega, dolgoletnega neustreznega kadrovanja, brez vizije, brez stimulacije in predvsem neustrezen odnos do poklicev v zdravstvu.”

Dr. Natalija Krajnc, strokovna direktorica je ob tej akciji dejala, da je pravzaprav njeno največje sporočilo o simbolni vrednosti, saj so dejansko s tem pokazali, da zdravstvenim delavcem ni vseeno, da so tukaj zaradi bolnikov in da dihajo z njimi, da si želijo istih vrednot, kot pacienti. To je boljši sistem in dostopnost do sistema. Da delajo vsi skupaj in v tej akciji so se v bolnišnici povezali zaposleni vseh profilov. Pobuda je prišla popolnoma iz strani zdravstvenih delavcev, za kar so jim zelo hvaležni.

“Potrebe po zaposlenih so stalne. Stanje po kovidu je kritično, saj se številni zdravstveni delavci odločajo, zaradi preobremenjenosti, pomanjkanja sodelavcev, neurejenem sistemu, velikih obremenitvah in obremenjenem delovnem času, da odhajajo iz zdravstvenih vrst,” je izpostavila problematiko, s katero se sooča bolnišnica.

Blaž Kunšek, strokovni vodja zdravstvene nege urgentnega centra: “Člani zdravstvenega tima smo se tudi udeležili akcije. Gre za eno simbolno dejanje, saj smo v času epidemije tudi znali skupaj stopiti. Zdaj smo stopili skupaj malce drugače, bolj v humanitarnem smislu.”

Razlogi za odločitev so bili naslednji:

  • Javnosti so želeli pokazati, da je zdravstvenemu osebju na prvem mestu pacient in ne plačilo, kot se žal dojema v javnosti.
  • Poudarjali in izpostavljali so, da s svojim delom preko polnega delovnega časa skupno pomagajo oz. prispevajo k zmanjševanju čakalnih seznamov in tako v najboljši možni meri izpolnjujejo pacientove pravice za katere vsak mesec plačujejo.
  • Delo med vikendi in ogromno število nadur niso zaradi plačila, temveč potreb pacientov. Zagotovo pa zato trpi njihovo družinsko in zasebno življenje, kar pa je redko ali nikoli izpostavljeno.
  • Pacientom so želeli pokazati, da za njih niso le številke in da bodo zmogli le s skupnimi močmi ustvariti pogoje, ki si jih pacienti in zaposleni v zdravstvu želijo in zaslužijo.

Uspeh akcije in odziv osebja SB Slovenj Gradec je razveselil zaposlene. Pokazali so, da znajo držati skupaj. Predvsem pa so bili veseli zahval in pozitivnih besed njihovih pacientov.

Kot ves čas poudarjajo – tu smo zaradi njih in njim posvečajo dobrodelno akcijo »Ni nam vseeno«.

Iskrena zahvala vsem sodelavkam in sodelavcem. Zahvaljujemo se tudi Hiši Ančka, ki je ob tej akciji zaposlene na deloviščih počastila z gratis picami. Bile so odlične,” so se zahvalili.

Dogodki

V torek, 27. junija 2023, je med 15. in 19. uro v Splošni bolnišnici potekala dobrodelna akcija »Ni nam vseeno«.