Search
Close this search box.

V slovenjgraškem vrtcu dovolj mest za vse, hkrati edini na Koroškem s prilagojenim programom

V Slovenj Gradcu imajo v enotah vrtca dovolj prostih mest za vse vpisane otroke, res pa je, da nekateri otroci ostanejo na čakalnih seznami, ker jih starši želijo vpisati v točno določeno enoto. Tudi v Celju in Velenju glede na demografska gibanja pričakujejo, da bodo vrtci septembra lahko vsem novincem zagotovili prosto mesto.

Redni vpis v Vrtec Slovenj Gradec, kamor je trenutno vključenih 852 otrok, bo za novo šolsko leto potekal od 6. do 18. marca, sicer pa lahko starši otroke vpisujejo v vrtec preko celega šolskega leta.

V tem šolskem letu je v celotnem zavodu, ki pokriva občini Slovenj Gradec in Mislinja, 249 otrok, ki bodo jeseni vstopili v šolo, kar je precej več kot lani, ko je bilo vseh šoloobveznih otrok 205. To pomeni, da bo jeseni tudi nekaj več prostih mest za novince v vrtcih.

Ker pa želijo nekateri starši otroke vpisati v točno določeno enoto, nekaj otrok po rednih vpisih ostane na čakalnih seznamih na območju Slovenj Gradca, kljub temu da jim vrtec ponudi vključitev v katero od ostalih enot. Na območju Občine Mislinja pa je bilo v tekočem šolskem letu pet več vpisanih, kot je bilo na voljo mest v vrtcu, ti otroci tako še niso dobili mesta.

So pa v tekočem šolskem letu v enoti na Maistrovi v Slovenj Gradcu en dodatni oddelek prvega starostnega obdobja odprli 1. decembra lani, saj je do takrat pogoje za sprejem v vrtec izpolnilo še 19 otrok, je za STA pojasnila ravnateljica Vrtca Slovenj Gradec Ivica Vaukan.

Slovenjgraški vrtec edini na Koroškem z oddelkom s prilagojenim programom

Slovenjgraški vrtec sicer deluje na 11 lokacijah, od tega ima sam vrtec sedem enot, trije oddelki gostujejo v prostorih na osnovnih šolah, en oddelek je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Slovenjgraški vrtec je edini na Koroškem z oddelkom s prilagojenim programom, ki je v enoti na Maistrovi in v katerega so trenutno vključeni trije otroci.

Potem ko je slovenjgraška občina v letih 2015 in 2016 z javno-zasebnim partnerstvom zgradila tri nove lesene vrtce, pa v zadnjem letu večjih naložb ni bilo, je dodala Vaukanova.

Na Koroškem trenutno nov vrtec gradijo v Šentjanžu v Občini Dravograd, otroci ga bodo začeli obiskovati septembra letos. Gradnjo novega vrtca načrtujejo tudi na Ravnah na Koroškem.

V celjskih vrtcih čez poletne počitnice nekaj naložb

Vpis v celjske vrtce bo letos potekal marca. V tekočem šolskem letu vrtci dejavnost izvajajo v 15 stavbah. V koledarskem letu 2019 je bilo povprečno mesečno v 104 oddelkih vključenih 1792 otrok.

Zaradi potreb staršev tudi v Celju odpirajo dodatne oddelke med letom. V enoti Center in Mavrica bodo tako s 1. marcem odprli dva oddelka z 28 otroki, ki bodo izpolnili starostni pogoj za sprejem. Podobno dinamiko pričakujejo tudi v prihodnjem šolskem letu.

V času poletnih počitnic bodo v celjskih vrtcih izvedli načrtovana investicijsko-vzdrževalna dela v objektih in na igriščih. Okoljsko ministrstvo letos nadaljuje sanacijo onesnažene zemljine na igriščih javnih vrtcev. V vrtcu Tončke Čečeve pa bo celjska občina izvedla rekonstrukcijo centralne kuhinje s pomožnimi prostori.

V zadnjih petih letih je celjska občina za naložbe v vrtce namenila skoraj milijon evrov, največ lani, ko je za izboljšanje energetske učinkovitosti in rekonstrukcijo centralne kuhinje v enem izmed vrtcev zagotovila nekaj manj kot 455.000 evrov.

V Velenju se število otrok, vključenih v vrtce, povečuje

V velenjski občini bo vpis otrok v vrtce potekal od 16. do 27. marca. Trenutno imajo v Vrtcu Velenje vključenih 1435 otrok, razporejenih v 86 oddelkov. Letos ne načrtujejo večjih naložb na področju otroškega varstva, za izvajanje progama varstva pa je v občinskem proračunu letos zagotovljenih 5,7 milijona evrov.

Število otrok se v Vrtcu Velenje povečuje že od leta 2009, ko je bilo vpisanih 1170 otrok v 66 oddelkih, podatki iz letošnjega februarja pa kažejo, da je vpisanih 1435 otrok v 86 oddelkih.

“Ves ta čas smo v velenjski občini zagotavljali vsem zainteresiranim staršem, ki so želeli vključiti otroka v Vrtec Velenje, možnost vključitve, saj smo z naložbami v naš vrtec zagotavljali dovolj prostih mest,” so za STA pojasnili na velenjski občini, ki je na področju predšolske vzgoje in otroškega varstva v obdobju 2015-2019 v proračunu za zakonsko opredeljene in dogovorjene naloge zagotovila 24,5 milijona evrov.

Največja naložba v velenjski občini na področju otroškega varstva v zadnjem obdobju je bila izgradnja 2,8 milijona evrov vrednega vrtca v Vinski Gori, ki ga je občina zgradila v javno-zasebnem partnerstvu.

Preberite še: Ne zamudite roka za vpis v VVZ Slovenj Gradec, Na Ravnah bodo gradili nov vrtec (FOTO).

Dogodki