Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu želijo s peticijo zaščititi Dobravski gozd pred posekom

Zaradi načrtov Mestne občine Slovenj Gradec, da del kmetijskih zemljišč, ki bodo namenjena načrtovani južni obvoznici, nadomesti z novimi, ki bi jih dobili tudi s posekom dela Dobravskega gozda, je stekla akcija zbiranja podpisov pod peticijo Ohranimo Dobravski gozd. Na občini ob tem navajajo dvoličnost nekaterih podpornikov peticije.

Do konca marca poteka enomesečna in že druga javna razgrnitev dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec (t.i. SDOPN3). Gradivo med drugim zajema tudi južno obvoznico, katere umeščanje v prostor poteka že nekaj let in okoli katere se v koroškem mestu že dlje časa krešejo mnenja.

Po pojasnilih občine bo za južno obvoznico “padlo predvidoma manj kot pet hektarjev gozda“, a ravno posek gozda moti nekatere občane, predvsem pa prebivalce v bližini Dobravskega gozda.

Tako je, kot je pojasnil za STA, peticijo Ohranimo Dobravski gozd v Slovenj Gradcu na pobudo stanovalcev naselij Strnadova ulica, Pod Graščino, Podgorska cesta, Ulica dr. Ljube Prenner “kot Civilna iniciativa za ohranitev Dobravskega gozda” zagnal bivši občinski svetnik Simon Smolak.

Doslej je peticijo podpisalo že kot 290 podpisnikov, Smolak pa pravi, da je podpornikov ohranitve Dobravskega gozda veliko po celotnem Slovenj Gradcu.

Napovedal je, da bo peticijo predal Mestni občini Slovenj Gradec kot pobudo oz. predlog za spremembo v okviru javne razgrnitve dokumentacije za prenovljen občinski prostorski načrt in da v civilni iniciativi verjamejo, da bo občina pobudo sprejela, prav tako stanovalci omenjenih naselij pripravljajo tudi več drugih pobud in pripomb k načrtom.

Med drugim v peticiji izražajo skrb zaradi načrtovanega poseka gozda, v katerem so zdaj rekreacijske poti. Posek bi po mnenju pobudnikov peticije lahko vodil v možnost pojava močnejšega vetra in erozijo zemlje ter v približevanje intenzivnega kmetijstva naseljem.

Na občini pa so v odzivu na peticijo za STA spomnili, da se bo javna razgrnitev zaključila 31. marca ter da se bodo do prejetih pripomb in pobud skupaj s stroko ustrezno opredelili. Tiste, ki jih bodo sprejeli, bodo vključili v dopolnjen osnutek, so napovedali.

“Nerazumljivo je, da večina tistih, ki so sprva zagovarjali umestitev trase južne obvoznice skozi Dobravski gozd, s katero bi gozd skoraj prepolovili, sedaj zbira podpise za peticijo proti posegu vanj,” je v pisnem odgovoru za STA zapisal župan Tilen Klugler.

Še manj razumljivo pa je, tako župan, da so pobudniki peticije in zagovorniki trase južne obvoznice skozi Dobravski gozd na javni razgrnitvi izjavili, da Slovenj Gradec južne obvoznice sploh ne potrebuje.

“S tem se absolutno ne strinjamo, saj bi to povzročilo veliko katastrofo za prebivalce vasi Podgorje pri Slovenj Gradcu, skozi katero bi se valil ves promet za vstop na tretjo razvojno os, prizadeti pa bi bili tudi prebivalci Podgorske in Celjske ceste. Slovenj Gradec južno obvoznico nujno potrebuje,” je zapisal župan. Poudaril je še, da se v občini zavedajo pomena kmetijskih zemljišč, zato bodo vsa izgubljena zemljišča nadomestili.

Pobudniki peticije pa med drugim navajajo, da se zavzemajo za iskanje rešitve nadomeščanja kmetijskih površin na območjih, ki ne mejijo neposredno na strnjena stanovanjska območja.

Dogodki

Zaradi načrtov Mestne občine Slovenj Gradec, da del kmetijskih zemljišč, ki bodo namenjena načrtovani južni obvoznici, nadomesti z novimi, ki bi jih dobili tudi s posekom dela Dobravskega gozda, je stekla akcija zbiranja podpisov pod peticijo Ohranimo Dobravski gozd. Na občini ob tem navajajo dvoličnost nekaterih podpornikov peticije.