Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu zakopali časovno kapsulo in obrali sadove mestne vinske trte (VIDEO in FOTO)

Danes so delovni teden v Slovenj Gradcu zaključili s prav posebnim, lahko bi rekli zgodovinskim dogodkom. Zakopali so časovno kapsulo.

Ob skorajšnjem zaključku prenove štirih ulic in dela Vorančevega trga z Gosposvetsko cesti v okolici starega mestnega jedra – Cankarjeve, Šolske, Ozke in Poštne ulice – ki so jo v Mestni občini Slovenj Gradec začeli letos februarja, zaključili pa bodo konec tega meseca, so v Šolsko ulico, pred glavnim vhodom v Rotenturn, za naše zanamce zakopali časovno kapsulo.

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

Časovno kapsulo iz nerjaveče pločevine je izdelala domača družba, Nieros Metal, ki proizvaja opremo in stroje iz nerjavečega jekla za prehrambeno, kemijsko in farmacevtsko industrijo za kupce po vsem svetu. Seznam stvari, ki smo jih položili vanjo, prilagamo v priponki.  

VIDEO: Dogajanje pred Rotenturnom

Projekt Ureditev trajnostne mobilnosti v mestnem jedru, kot se naložba uradno imenuje, bo zmanjšal emisije ogljikovega dioksida iz osebnega avtomobilskega prometa ter izboljšal pogoje za pešce in kolesarje, omejil pa bo tudi motorni promet ter odpravil arhitektonske ovire za invalide.  

V okviru naložbe so ulice dobile nove tlake ter namensko oblikovano, unikatno urbano in drugo opremo pa tudi dodatno ozelenitev za še večjo privlačnost in udobnost javnega prostora. V sklopu prenove mestnih ulic je bila obnovljena tudi dotrajana komunalna infrastruktura. Pogodbena vrednost projekta je znašala 1.818.297,50 evra. Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije je za naložbo prispevalo 744.801,37 evra.

Kmalu ureditev mestnih pasaž

Dela so se najprej začela na območju Cankarjeve ulice in Vorančevega trga, sledile so Šolska, Ozka in Poštna ulica. Izvajalca del sta bila podjetje KusterInvest iz Slovenj Gradca in gradbeno podjetje Nivig iz Šoštanja.

Med gradnjo je občasno prihajalo do delnih in popolnih zapor ulic. Stanovalcem je bil začasno onemogočen dostop do garaž ali lastnih parkirišč, zato so lahko v tem času izjemoma parkirali na parkiriščih, označenih z modro cono.

Zadnji večji prenovi slovenjgraškega mestnega jedra pred letošnjo sta se osredotočili na Glavni trg (2002) in Trg svobode (2012), ulice, ki so prav tako del mestnega središča in se na oba trga navezujejo, pa so ostale zapostavljene.

V naslednjem mandatu načrtujemo ponovno prenovo Glavnega trga, posvetili pa se bomo tudi ureditvi mestnih pasaž,” je napovedal župan.

Obrali sadove mestne vinske trte

Slovesnosti ob zakopu časovne kapsule se je udeležila skupina najmlajših iz slovenjgraškega vrtca, ob 55-letnici valete pa tudi 33 nekdanjih učencev generacije 1959-1967, nekdanji ravnatelj Mirko Krevh in takratni učitelj Milan Januška, ki so v Rotenturn kot zadnji hodili v šolo oziroma v službo, preden je šola na tej lokaciji prenehala z delovanjem. Ob tej priložnosti so pobrali tudi sadove, ki jih je to jesen obrodila vinska trta, posajena na dvorišču graščine Rotenturn.

Konec devetdesetih let jo je zasadil nekdanji dolgoletni župan in častni občan mesta Slovenj Gradec Janez Komljanec. Sadiko je prinesel z Dolenjske, kjer je imel korenine. Sorta, ki jo je izbral in izvira iz Nizozemske, je dobro poznal, saj je imel posajeno doma, takratne občinske uslužbence pa je redno razveseljeval z njenimi pridelki in delil tudi njene cepiče. Ocenil je, da bo trta lepo krasila dvorišče Rotenturna.   

FOTOGALERIJA

Dogodki

Danes so delovni teden v Slovenj Gradcu zaključili s prav posebnim, lahko bi rekli zgodovinskim dogodkom. Zakopali so časovno kapsulo.