Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu prižgali prvo adventno svečo (FOTO in VIDEO)

Na prvo adventno nedeljo, 27. novembra, so v Slovenj Gradcu ob 17. uri prižgali prvo adventno svečo v okrašenem krožišču pri južnem vstopu v mesto.

Občanke in občane je nagovorila podžupanja Martina Šisernik, ki je ob tej priložnosti povedala: “Naj bo prihajajoči veseli december res vese, za nas prijazen in bodimo dobronamerni ter pomoč tudi tistim, ki pomoč potrebujejo. V svojem imenu in v imenu župana Tilna Kluglerja, da se imamo v decembru lepo in se udeležujemo vseh dogodkov, ki smo jih pripravili za zaključek leta.

Zbrane je nagovorila podžupanja MO Slovenj Gradec, ga. Martina Šisernik.

Za prijetno glasbeno vzdušje na dogodku, ki ga je povezovala Barbara Pur, je poskrbela mlada pevka Ana Duler iz Glasbenega centra Sled, s prelepo pesmijo Zbudi se Betlehem, ki sodi ravno v ta lep božični čas.

Adventni venec je na pobudo Pastoralne zveze blagoslovil pomožni župnik v župniji Slovenj Gradec, Ernest Berložnik. Ob tem je tudi dejal:” Začetek adventa, kjer se začenja nekaj novega. Venček je okrogel, morda res nekaj simbolizira. Če si damo roke in stopimo v krog, pomeni, da skupaj držimo.”

Prižig smo prenašali tudi v živo:

Adventni venec simbolizira pričakovanje. Neprekinjen krog adventnega venca, ki spominja na neskončnost, simbolizira popolnost in večnost, zimzelene vejice, ki jim mraz in sneg ne moreta do živega, so simbol moči, novega in večnega življenja ter upanja. Sveče simbolizirajo novo rojstvo, življenja in svetlobe. Simbolika adventnega venčka je izredno močna in kar kliče po ljubezni, močnih in dolgih objemih, druženju in obujanju spominov in pisanju novih zgodb.

Ob tej priložnosti so se zahvalili vsem, ki so prispevali k njegovi izdelavi. Članicam Turistično-olepševalnega društva Šmartno pri Slovenj Gradcu, Jani Žolger, Darinki Knap, Mariji Kac in Slavki Čoderli, ki so ga izdelale v osmih urah. Smrekove vejice – bilo jih je za dve večji avtomobilski prikolici, je nabrala Urška Pačnik.

Za okrasitev so poskrbele dijakinje iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja s pomočjo profesorjev Matjaža Pustoslemška in Sergeja Kosa. Dijakinje Manca Pezdevšek, Sara Pesan, Tija Razgoršek, Lana Medved, Alja Tamše, Eva Zorenč in Ela Žagar so za krasitev potrebovale pet ur.

Preostalo okrasno razsvetljavo, ki bodo mestno jedro Slovenj Gradca spremenile v pravo pravljico, bodo prižgali v četrtek, 1. decembra, ob 17.uri in tako boste skupaj z glasbeno skupino DaDžem stopili v veseli december. Tudi to si boste lahko v živo ogledali preko spleta.

FOTO: Aljaž Uršej (www.aljazursej.si)

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Na prvo adventno nedeljo, 27. novembra, so v Slovenj Gradcu ob 17. uri prižgali prvo adventno svečo v okrašenem krožišču pri južnem vstopu v mesto.