Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu pričeli z monitoringom kakovosti zraka

Slovenjgraška občina bo v letošnjem letu izvajala meritve koncentracij delcev PM10, skladno s predlaganim ukrepom v Lokalnem energetskem konceptu.

Kot je dejal župan Tilen Klugler se je z meritvami pričelo 1. januarja 2021, pojasnil je še, da se bodo tekom izvajanja meritev, izdelovala mesečna poročila, ki bodo prikazovala rezultate meritev in primerjavo z vrednostmi iz okoliških merilnih mest. Po izteku enega leta se bo pripravilo tudi letno poročilo.

Župan je ob tem pojasnil, da se meritve koncentracij različnih snovi v zraku najzanesljivejši pokazatelj stanja kakovosti zunanjega zraka na določenem območju. “Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih bistveno izboljšala, vendar je koncentracija nekaterih onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka. Zrak je v Sloveniji prekomerno onesnažen predvsem z delci PM10 pozimi in prizemnim ozonom poleti. Trdni delci PM10 so prah, ki je prisoten v zraku, posamezni delci pa imajo aerodinamični premer med 2,5 µm in 10 µm. Predpisana mejna povprečna dnevna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 μg/m3, kot 24 urno povprečje.”

Klugler je še dodal, da je glavni vir PM10 zgorevanje trdih goriv v gospodinjstvih in komercialnem sektorju, predvsem zaradi uporabe lesa v neučinkovitih starih kotlih na trdna goriva ali v drugih napravah z neoptimalnim zgorevanjem lesne biomase. “Pomemben delež PM10 prispeva tudi sektor promet, ko delci nastajajo pri zgorevanju goriv (predvsem dizla) in pri obrabi cest, gum in zavor ter zaradi dvigovanja usedlin s cestišč. Visoke ravni delcev v zraku pa so tudi posledica neugodnih vremenskih razmer, ko so meteorološke razmere za razredčevanje izpustov še posebej neugodne.”

VIR: FB Tilen Klugler

Dogodki

Slovenjgraška občina bo v letošnjem letu izvajala meritve koncentracij delcev PM10, skladno s predlaganim ukrepom v Lokalnem energetskem konceptu.