V Slovenj Gradcu ponovno mirovniški festival in festival drugačnosti

V središču Slovenj Gradca bo danes vnovič živahno. Od 9. ure bo tam potekal 24. Mirovniški festival in 15. Festival drugačnosti, s katerima v mestu, glasniku miru, obeležujejo svetovni dan miru, 21. september. Dogajanje je bilo iz septembra prestavljeno zaradi slabega vremena. Zadnji dve leti je sicer mirovniški festivala potekal prek spleta.
20190920_100712-1000x840

Tudi letos se bodo v okviru mirovniškega festivala in festivala drugačnosti na več kot 30 stojnicah v središču mesta predstavljale nevladne in humanitarne organizacije iz cele Slovenije, nekatere koroške šole ter invalidske organizacije in društva, ki združujejo ljudi s posebnimi potrebami.

Organizator, slovenjgraški zavod Spotur, ob tem napoveduje tudi pester spremljevalni program z zabavno-ustvarjalnimi delavnicami in glasbenimi nastopi.

Slovenj Gradec se je v zadnjih desetletjih v Sloveniji in v mednarodnem merilu uveljavil kot mesto miru. Temelj prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva glasnik miru. Slovenj Gradec je edino slovensko mesto, ki se ponaša s tem nazivom ZN.

Ena od aktivnosti mesta, ki si prizadeva za širjenje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sta mirovniški festival in festival drugačnosti, ki ju ponavadi v septembru zavod Spotur pripravi v sodelovanju z Društvom paraplegikov Koroške in drugimi humanitarnimi organizacijami.

Ob dnevu ZN, ki bo 24. oktobra, pa v Slovenj Gradcu to nedeljo dopoldne pripravljajo tudi že tradicionalni Tek miru.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije