Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu nekaj razburjenja glede vključevanja sanacijskih sredstev v rebalans proračuna

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so potrdili osnutek tretjega rebalansa proračuna za letos, v katerega je občinska uprava vključila znesek stroškov intervencije po ujmi, ne pa tudi že prejetih sredstev za sanacijo, kar je razburilo svetnike Gibanja Svoboda. Bo pa znesek vključen v predlog rebalansa. Občina že pripravlja načrt sanacije po ujmi.

Mestna občina Slovenj Gradec je prav danes na svoj račun od uprave za zaščito in reševanje prejela 5,1 milijona evrov za stroške avgustovske intervencije po ujmi, ki jih je občina tudi že nakazala izvajalcem del. Na občini pričakujejo, da bodo tudi za septembra izvedena intervencijska dela prejeli sredstva, in sicer okoli 800.000 evrov, a zadeva v zvezi s tem še ni gotova, je danes na seji mestnega sveta povedal vodja občinskega oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister.

Prejšnji teden v četrtek pa je na račun slovenjgraške občine na podlagi podpisane pogodbe z ministrstvom za naravne vire in prostor prispelo tudi 21,4 milijona evrov sredstev za prve ukrepe sanacije po ujmi. Znesek predstavlja 40 odstotkov ocenjene škode. Ta že prejeta sredstva pa občinska uprava ni vključila v osnutek tretjega rebalansa.

Kot sta pojasnila Sagmeister in župan Tilen Klugler, v času, ko so pripravljali gradivo za današnjo sejo, s strani države še ni bil izdan noben sklep o tem, zato tega zneska niso vključevali v osnutek rebalansa.

S tem, da znesek, ki je že na računu občine, ni pa vključen v danes obravnavani osnutek tretjega rebalansa proračuna, niso bili zadovoljni v svetniški skupini Gibanja Svoboda, kjer so poleg vključitve tega v osnutek rebalansa želeli tudi vsebinsko razpravo o tem. Svetnik Boris Raj je ob tem poudaril predvsem vidik postopka sprejemanja proračunskega dokumenta in transparentnost glede že pridobljenih javnih sredstev, vodja svetniške skupine Gregor Raj pa tudi, da pričakuje prioritetni seznam sanacijskih projektov.

Župan je pojasnil, da bodo znesek 21,4 milijona vnesli v predlog rebalansa proračuna, o katerem bodo svetniki odločali na seji 15. novembra. “V sanaciji nič ne zamujamo, če znesek vnesemo v predlog rebalansa,” je zagotovil župan. Pojasnil je, da je sanacijski program, ki ga morajo ministrstvu za naravne vire posredovati nekje do 10. novembra, v glavnini že izdelan in da bodo z vsebino programa seznanili svetnike in tudi občane.

Prioritetno se bo občina sanacije lotila na cestah, ki niso prevozne oz. so slabo prevozne, ter na plazovih, ki ogrožajo stanovanjske objekte in občinsko infrastrukturo. Ocenil je, da bo za občino izziv sredstva porabiti v enem letu od prejema, kot je to predvideno. Del sredstev bo občina porabila že letos, ostalo bo prenesla v prihodnje leto, je pojasnil župan.

Danes potrjeni osnutek tretjega rebalansa proračuna občine za letos tako predvideva za 46,8 milijona evrov prihodkov in 50,9 milijona evrov odhodkov. Med drugim je iz letošnjega proračuna izločen prej načrtovani prizidek k Zdravstvenemu domu Slovenj Gradec, saj občina ni uspela zbrati dovolj sredstev za izvedbo te naložbe, bo pa naložba po napovedih del proračuna za leto 2024. Zadolževanje občine ostaja na nespremenjeni ravni v višini štirih milijonov evrov.

Tudi na podlagi izkušenj iz letošnje ujme pa je občinska uprava pripravila osnutek občinskega odloka o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki povzema zakonodajo na tem področju in ureja organizacijo in izvajanje varstva v primeru naravnih nesreč. Svetniki so osnutek danes potrdili.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
6 mesecev nazaj

Kaj je s sredstvi za občane, kjer so občinski popisovalci škode opravili svoje delo?

Dogodki

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so potrdili osnutek tretjega rebalansa proračuna za letos, v katerega je občinska uprava vključila znesek stroškov intervencije po ujmi, ne pa tudi že prejetih sredstev za sanacijo, kar je razburilo svetnike Gibanja Svoboda. Bo pa znesek vključen v predlog rebalansa. Občina že pripravlja načrt sanacije po ujmi.