Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu letos zaključujejo dva projekta s področja trajnostne mobilnosti

Na področju trajnostne mobilnosti bodo letos v Slovenj Gradcu naredili pomemben napredek, saj bodo sklenili dva projekta, skupno ocenjena na skoraj pet milijonov evrov. V tem mesecu se bo po napovedih sklenila prenova ulic okoli središča mesta, do konca julija pa tudi dograditev kolesarskega omrežja v mestu z devetimi kilometri sklenjenih poti.

Do konca marca se bo zaključila prenova delov Cankarjeve in Šolske ulice, Ozke ulice, Poštne ulice in Vorančevega trga v Slovenj Gradcu. Projekt, pri katerem so za izvedbo vseh potrebnih gradbenih in obrtniških del podpisali tudi aneks, je skupno ocenjen na 2,2 milijona evrov, od tega je 1,45 milijona prispevala občina, preostalo predstavljajo kohezijska sredstva države in EU.

V okviru naložbe so ulice dobile nove tlake ter namensko oblikovano urbano in drugo opremo, pa tudi dodatno ozelenitev. V sklopu del so prenovili še dotrajano komunalno infrastrukturo. Projekt je v zaključni fazi, odpravljajo še nekatere pomanjkljivosti, so pojasnili na občini.

Zadnji dve večji prenovi v mestnem jedru sta se osredotočili na Glavni trg leta 2002 in Trg svobode leta 2012, omenjene ulice, ki prav tako tvorijo mestno središče in se na oba trga navezujejo, pa so po navedbah občine ostale zapostavljene in do prenove tudi že degradirane ter s preveč arhitektonskimi ovirami.

Tako je bil cilj prenove ulic zmanjšati emisije ogljikovega dioksida iz osebnega avtomobilskega prometa ter izboljšati pogoje za pešce, kolesarje in drug, hkrati pa omejiti motorni promet. V okviru prenove so uredili površine za pešce, tam kjer to ni mogoče, pa skupne prometne prostore. Namen naložbe je spodbujati občane in druge obiskovalce mesta k bolj trajnostnim oblikam mobilnosti, s čimer v koroškem mestu sledijo lastni trajnostni urbani strategiji.

“Menim, da smo s tem projektom naredili velik korak naprej k zelenemu Slovenj Gradcu,” je ocenil župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Res pa je, tako župan, da so s projektom zmanjšali število parkirnih mest znotraj teh ulic. A so že našli alternativo razmeroma blizu mestnemu središču in obiskovalcem mesta ponudili 150 parkirnih mest na območju pred nekdanjim Adientom. Tamkajšnja parkirišča bodo v prihodnje del javnih parkirišč, je na zadnji novinarski konferenci napovedal župan.

Izvajalec prenove ulic okoli mestnega jedra je podjetje Kuster Invest iz Slovenj Gradca s partnerjem, gradbenim podjetjem Nivig iz Šoštanja.

Drugi projekt s področja trajnostne mobilnosti pa je izgradnja petih sklopov kolesarskih povezav v mestu v skupni dolžini 9,3 kilometra. Nekateri odseki vključujejo tudi izgradnjo površin za pešce v skupni dolžini treh kilometrov. Naložba predvideva še taktilne označbe za slepe in slabovidne in ureditev urbane opreme, dveh avtobusnih postajališč, postavitev pokrite kolesarnice, pa tudi kolesarske števce.

V zadnji fazi projekta, ki se bo po načrtih zaključil do konca letošnjega julija, bodo po županovih besedah zgradili tri mostove, eden bo na Homšnici v neposredni bližini šolskega centra, eden je na Francetovi cesti v bližini trgovskega centra Spar, tretji pa pri trgovskem centru Mercator, kjer bo most povezoval Celjsko in Ronkovo cesto.

Kolesarske povezave v mestu bodo po županovih besedah prinesle izboljšano varnost udeležencev v cestnem prometu, projekt pa bo prispeval tudi k razvoju kolesarstva in turizma v občini.

Projekt je ocenjen na nekaj manj kot 2,8 milijona evrov, od tega občina prispeva 1,2 milijona, preostalo so državna in evropska sredstva iz sklada za regionalni razvoj. Dela izvaja Voc Celje s partnerjem, družbo Kuster.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Emil
Emil
1 leto nazaj

V središču mesta na popolnoma novih površinah pokajo plošce. Me zanima kako bodo izgledale površine čez kakšno zimo ali dve. Najbrž tako kot tlakovana cesta mimo cerkve oziroma bolnice, ki je že polna lukenj. Namesto, da bi uporabljali veliko cenejše in bolj trajnostne materijale, raje izbira takšne, ki bodo potrebni menjave v parih letih in zopet bodo lahko županovi prijatelji celo leto kopali na istih lokacijah in zapravljali naš denar.

Dogodki

Na področju trajnostne mobilnosti bodo letos v Slovenj Gradcu naredili pomemben napredek, saj bodo sklenili dva projekta, skupno ocenjena na skoraj pet milijonov evrov. V tem mesecu se bo po napovedih sklenila prenova ulic okoli središča mesta, do konca julija pa tudi dograditev kolesarskega omrežja v mestu z devetimi kilometri sklenjenih poti.