Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu je potekalo srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območne izpostave Slovenj Gradec in Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec, je danes, 20. aprila 2023, potekalo srečanje otoških gledaliških skupin.

Vzgojiteljice in celoten kolektiv Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec želijo že v predšolskem obdobju otrokom predstaviti in približati gledališče, igranje, nastopanje na odru, ter jim privzgojiti ljubezen do te vrste umetnosti.

Tako je danes, 20. aprila 2023, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območne izpostave Slovenj Gradec in Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec, potekalo srečanje otoških gledaliških skupin, s strokovno spremljevalko Matejo Kokol.

 V Kulturnem domu Slovenj Gradec so se predstavile tri skupine otrok, in sicer otroci iz enote Škratica Mica 1, s predstavo Zrcalce, pod mentorstvom strokovnih delavk Mateje Pirkmajer, Vesne Damijan in Monike Potočnik, otroci iz enote Škratica Mica 2, s predstavo Mavrična ribica, pod mentorstvom strokovnih delavk Petre Potočnik, Monike Vivod in Maruše Martinc in otroci iz enote Šmartno, s predstavo Muca copatarica, pod mentorstvom strokovnih delavk Andreje Ulbl in Katje Vivod.

Prav tako so obisk mesta in s tem ogled današnje predstave omogočili tudi oddelkom predšolskih otrok izven zgoraj navedenih enot, katerih otroci so na srečanju sodelovali. Nekateri otroci so si ob današnji priložnosti prvič ogledali predstavo v Kulturnem domu, prav tako je bilo zanje nekaj prav posebnega, da so za njih nastopali in igrali otroci.

Predstave, ki so jih otroci pripravili za današnji dogodek, pa bodo otroci odigrali še drugim otrokom v vrtcu in njihovim staršem.

Pred današnjim srečanjem pa so se otroci ta mesec že udeležili Srečanja lutkovnih skupin Slovenije, ki je v Radljah ob Dravi potekalo 12. aprila 2023. Srečanja, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Radlje ob Dravi, so se udeležili otroci iz enot Maistrova, s predstavo Pekarna Miš Maš, pod mentorstvom strokovnih delavk Petre Potočnik, Monike Vivod in Maruše Martinc, ter lutkovna skupina Živ Žav, v sestavi vzgojiteljic VVZ Slovenj Gradec, ki se je predstavila z avtorsko predstavo Ježek, ki je iskal ljubezen. Kot strokovna spremljevalka se je srečanja udeležila Mojca Redko.

Otroci imajo s tem priložnost razvijati različne sposobnosti, pridobiti izkušnjo nastopanja, ter na ta način pridobivati tudi samozavest.

Mentorice, ki se odločijo za to, da bodo otroke pripravile za igranje in nastopanje na odru, imajo veliko odgovornost in zahtevno nalogo, saj morajo biti poleg samega nastopanja pozorne še na mnogo drugih dejavnikov. Opravljajo veliko in pomembno delo, kar ceni celoten kolektiv Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec.

Najpomembnejše pa je, da otroci pri tem uživajo in izživljajo svoje igralske sposobnosti ter krepijo svojo samozavest in kreativnost.

Vir: VVZ Slovenj Gradec

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, območne izpostave Slovenj Gradec in Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec, je danes, 20. aprila 2023, potekalo srečanje otoških gledaliških skupin.