Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu je potekal Dan za spremembe (FOTO)

Danes, 5. maja 2023, je v Slovenj Gradcu potekal Dan za spremembe pod sloganom Začutimo dobro.

V Slovenj Gradcu je danes, 5. maja 2023, na Trgu svobode potekal Dan za spremembe, pod sloganom Začutimo dobro, v organizaciji Mestne občine Slovenj Gradec in Zavoda Mocis. Na stojnicah se je predstavilo 29 društev in organizacij, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom na širšem območju mestne občine, prav tako je med 10. in 13. uro potekal kulturni program z več nastopajočimi.

Današnji dogodek je bil predvsem namenjen prostovoljcem, ki so predstavili sebe, svoje organizacije ter dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo povsem brezplačno v dobrobit lokalne skupnosti.

Jernej Gassper, predstavnik Mocisa in njihov glavni organizator dogodka, je poudaril, da je namen današnjega dne predvsem to, da se začuti dobro, da se širi dobrota in prostovoljstvo v lokalnem okolju, ter da se na tak način predstavijo razne organizacije, ki v širši okolici mestne občine Slovenj Gradec delujejo na področju prostovoljstva.

Povedal je tudi, da na območju mestne občine deluje več kot sto dobrodelnih in prostovoljnih organizacij, 29 izmed teh pa se je današnjega dogodka tudi udeležilo.

Med dogajanjem na današnjem dnevu je Jernej izpostavil predstavitev gasilcev, ki so prikazali reševanje v primeru prometne nesreče, ter gorsko-reševalno službo, katere člani so se spustili z zvonika cerkve Sv. Elizabete.

V kulturnem programu so se predstavili pevski zbor Andeškega hrama in medgeneracijska kitarska skupina Andeškega hrama, prav tako je nastopila solistka Anja Luc.

Direktorica Mocisa, Sonja Lakovšek je poudarila, da ima Slovenj Gradec mnogo nazivov, en izmed najbolj častnih pa je zagotovo naziv prostovoljstvu prijazna občina. Prav tako je poudarila, da je Mocis  zavod,namenjen vseživljenjskemu izobraževanju, ki sodeluje s številnimi prostovoljnimi društvi in organizacijami. Področje izobraževanja je namreč široko, namenjeno raznim ciljnim skupinam in ves čas so vpeti v projekte, da bi omogočili čim širšemu številu ljudi dostop do potrebnih znanj na dostopen način.  Pri tem pa so seveda ključni tudi interesi, motivacija, saj se le na ta način posamezniki razvijamo in laže dosegamo svoje zadane cilje. Prostovoljstvo je predvsem povezano z ljudmi in vsemi živimi bitji, pri tem pa se razvijajo pomembne vrednote, kot so medgeneracijsko sodelovanje, pomoč, strpnost, povezovanje in zaupanje, ki nas bogatijo in osmišljajo naše življenje.

Bodo pa tudi letos, kot že vsa leta poprej, v okviru dneva prostovoljcev pripravili glasilo, v katerem lahko s svojimi prispevki sodelujete tudi vi.

Dogodka v središču Slovenj Gradca se je udeležila tudi podžupanja Martina Šisernik, ki je v imenu občine nagovorila vse prisotne in poudarila, da je vesela, da so občina, prijazna prostovoljstvu, kar dokazuje tudi listina, s katero so Slovenj Gradec nagradili tudi v društvu Slovenske filantropije, katerega predstavnik Franci Zlatar se je današnjega dogodka tudi udeležil. Tudi ona je poudarila pomen medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti, pomoči drugim, pomoči starejšim, otrokom in dijakom ter invalidom. Prostovoljstvo, kateremu občina namenja velik del proračuna pa vseeno ne bi bilo nič brez vseh dobrih, prijaznih ljudi, ki vsak dan vsak na svoj način pomagajo tistim, ki to potrebujejo.   

Z današnjim dnem so tako počastili vse prostovoljce in prostovoljstvo samo, katero zagotovo pušča velik in pomemben pečat na naši družbi, ki je zaradi tega bolj prijazna, bolj solidarna in nedvomno boljša.

Nekaj utrinkov pa si poglejte v fotogaleriji:

Danes, 5. maja 2023, je v Slovenj Gradcu potekal Dan za spremembe pod sloganom Začutimo dobro.