Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu drevi brezplačna premiera filma o življenju Franca Ksaverja Meška (AUDIO in FOTO)

V Kulturnem domu Slovenj Gradec bo danes zvečer ob 18. uri premiera filma o življenju in delu Franca Ksaverja Meška z naslovom Tihi večeri. Vstop je prost.

Povezava do intervjuja na Radiu Ognjišče: https://avdio.ognjisce.si/oddaja

Film Tihi večeri traja 55 minut in je sestavljen iz dveh delov; iz igranega dela Onkraj poljan, ki traja 20 minut, in dokumentarnega dela, ki govori o pisatelju Mešku. Nastal je pod okriljem ekipe Studia Siposh na čelu s pisateljevim prapranečakom Davidom Sipošem in scenaristoma Matjažem Fegušem in Rokom Andresom.

Tihi večeri, Kulturni dom Slovenj Gradec, četrtek, 27. 2., ob 18:00 (vstop je prost).

Franc Ksaver Meško je danes spregledan biser pisane slovenske besede. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam film razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra. Meškova dediščina na filmskem platnu znova zaživi; preko podob njegovega literarnega sveta ter skozi pripoved ljudi, ki jih je Meško s svojim življenjem in zgledom zaznamoval. Tihi večeri je dokumentarec z obsežnejšim igranim delom, ki je izšel tudi kot kratki film Onkraj poljan.

V igranem delu zgodba govori o Tinetu in Manci, ki želita premagati revščino saj živita pri krušnih starših, kjer slabo živita, zelo pogrešata svojega očeta, ki ju je zapustil in odšel preko luže. Manca in Tine se zato odločita za dejanje, ki bo njuno življenje obrnilo na boljše, hrepenenje po ljubezni, boljšem življenju in družinski združitvi, kar ju popelje na pot nepredvidljive dogodivščine. V dokumentarnem delu film govori o delu in življenju pisatelja in duhovnika F. K. Meška.

Vir: Kulturni dom Slovenj Gradec

Dogodki