Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu bodo kmalu omogočeni brezplačni prevozi starejšim

V Slovenj Gradcu bodo ljudje, stari nad 65 let kmalu lahko koristili brezplačen prevoz.

V Občini Slovenj Gradec bodo starejši od 65 let od 13. maja, ko bo prvič zapeljal prostovoljni avtomobil, lahko koristili brezplačne prevoze na različne institucije, kulturne dogodke, tudi družabna srečanja.

Zavod Sopotniki je zavod za medgeneracijsko solidarnost, ki temelji na prostovoljstvu. Nastal je z namenom, da bi pomagali starejšim pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Tako bodo starejšim občanom iz odročnih krajev, ki zaradi oddaljenosti in slabih prometnih povezav skorajda ne zapuščajo doma, omogočili bolj aktivno življenje, ki si ga sicer ne morejo privoščiti. Z brezplačnimi prevozi starostnikom se bodo starejši ljudje lahko bolj pogosto udeleževali kulturnih dogodkov, obiskali prijatelje ali svojce, odšli k zdravniku ali le do bližnje trgovine. Tako bodo lahko sami brezplačno in samostojno opravljali opravila, sklepali nova poznanstva in ohranjali stike s širšo okolico, ki jim je sicer težje ali nedosegljiva.

Sopotniki so prostovoljni vozniki različnih let in poklicev, ki so svoje obveznosti razporedili na način, da z izmeničnimi dežurstvi zagotavljajo redno izvajane storitve od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur. Do sedaj Sopotniki delujejo na Krasu, v Sevnici, Brežicah, Krškem, Kočevju, Postojni, Pivki, Ajdovščini in Ankaranu, od 13. maja pa tudi v Slovenj Gradcu. Poleg prevoza nudijo tudi druženje ob vožnji in pomoč pri opravkih, kot so prenašanje težjih stvari in spremstvo. Povezujejo ljudi, ki živijo izmed mestnih središč in večjih krajev ter omogočajo obisk kulturnih prireditev, razstav in prijateljev z namenom, da zaradi oddaljene lokacije bivanja niso izključni iz kulturnega in družabnega življenja.

In kako naročiti brezplačen prevoz? Enostavno pokličete na telefonsko številko ter koordinatorju sporočite, kam in kdaj želite potovati, kje in kdaj vas pobere ter mu sporočite, ali oziroma koliko časa vas počaka ter čas, ko predvidevate povratno vožnjo.

“Veselim se, da bomo 13. maja lahko v Slovenj Gradcu brezplačno zapeljali osebe, starejše nad 65 let.” – Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec

Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, je o zavodu Sopotniki povedal: “Zavod Sopotniki vrši brezplačne prevoze starejših oseb nad 65 let, kar sem tudi že večkrat omenjal, da bomo zagotovili. Ravno zdaj smo v fazi iskanja prostovoljcev, usposabljanja prostovoljcev, usposabljanja koordinatorja, tistega, ki bo bdel nad razporedom prevozov na tej dežurni telefonski številki. Veselim se, da bomo 13. maja lahko v Slovenj Gradcu brezplačno zapeljali osebe, starejše nad 65 let”, občanke in občane pa je povabil na konferenco, ki bo 25. aprila ob 17:00 v prostorih Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec.

Dogodki

V Slovenj Gradcu bodo ljudje, stari nad 65 let kmalu lahko koristili brezplačen prevoz.