Search
Close this search box.

V Sloveniji prevladuje angleška različica virusa, uveljavitev indijske zaenkrat zelo malo verjetna

Ob prevladujoči angleški različici novega koronavirusa vse druge različice, ki so bile v Sloveniji že zaznane, ostajajo zamejene oz. se število zabeležnih primerov ni povečalo. Ali bi se lahko uveljavila indijska različica, bodo pokazali prihodnji tedni, a je to zaenkrat zelo malo verjetno, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

V Sloveniji je bil doslej potrjen en primer indijske različice novega koronavirusa, in sicer na vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila. Kot je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), v zadnjem obdobju dodatnih primerov te različice niso ugotovili. Na podlagi tega enega primera – po podatkih epidemiologov je šlo za blago obliko bolezni – pa je zelo malo verjetno, da bi prišlo do širjenja te različice. Pregledujejo velik delež vzorcev in če bi se okužba širila tudi na druge, bi zadevo zaznali. Odreagirati pa bo treba, če bi prišlo do večjega števila vnosov te različice in posledično do prvih gruč primerov.

Kot je pojasnila Žohar Čretnikova, je indijska različica v svetu prisotna od oktobra lani. V kolikšni meri je odgovorna za stanje v Indiji, je težko z gotovostjo trditi. Ocena sicer je, da je razširjena po celotni Indiji, a je iz Indije na razpolago nekaj več kot 1000 sekvenc te različice, kar je glede na število tam obolelih in velikost države majhna številka.

Ocena, da je indijska različica vsaj toliko nalezljiva kot angleška, izhaja iz Velike Britanije, kjer tako sklepajo na podlagi dejstva, da se pri njih uveljavlja. Zabeležili so namreč nekaj čez 500 primerov, rast števila primerov je pri njih kar hitra, ob tem, da se ta različica uveljavlja ob prisotnosti angleške različice, je pojasnila Žohar Čretnikova. V Veliki Britaniji po primerih, povezanih s potovanji, zdaj beležijo tudi širjenje v domačem okolju. Zaenkrat pa ni ocen, da bi bil pri indijski različici potek bolezni resnejši, tudi iz Velike Britanije ne poročajo o smrtnem primeru med približno 500 okuženimi s to različico.

Sicer pa po besedah Žohar Čretnikove o tem, kako se bo neka različica virusa uveljavila, odloča več faktorjev, od lastnosti virusa, ukrepov za zamejitev okužb do stopnje precepljenosti in prekuženosti v populaciji. “Primer angleške različice kaže, da lahko ista različica v različnih državah naredi drugačno sliko,” je še navedla.

V Sloveniji je sicer pretekli teden angleška različica dosegla 97,5-odstotni delež, v večini regij praktično že stoodstotni. Tudi pri sekvenciranju vzorcev covidnih bolnikov z intenzivnih enot je angleška različica v zadnjem tednu dosegla stoodstotni delež. S tem pa so skladni tudi rezultati sledenja mutacij v vzorcih odpadnih voda.

Kot je ugotavljala Žohar Čretnikova, je angleška različica praktično izpodrinila vse ostale različice. Res pa je, da angleška različica po njenih besedah ni povzročila tako hudega epidemičnega vala, kot na primer v nekaterih drugih državah. Doslej so sicer zabeležili več kot 50 različic virusa.

Dogodki

Ob prevladujoči angleški različici novega koronavirusa vse druge različice, ki so bile v Sloveniji že zaznane, ostajajo zamejene oz. se število zabeležnih primerov ni povečalo. Ali bi se lahko uveljavila indijska različica, bodo pokazali prihodnji tedni, a je to zaenkrat zelo malo verjetno, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.