Search
Close this search box.

V SB Slovenj Gradec je v zadnjih treh mesecih covid-19 prebolelo 277 zaposlenih, cepivo za vse zainteresirane zaposlene pričakujejo prihodnji teden

Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki je izrazila zadovoljstvo nad interesom za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi. Interes je izrazilo 42 odstotkov zaposlenih, cepivo zanje naj bi bolnišnica dobila prihodnji teden, je povedala strokovna direktorica Jana Makuc.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki ima 949 zaposlenih, je v zadnjih treh mesecih covid-19 prebolelo 277 zaposlenih. Interes za cepljenje so doslej izkazali 403 zaposleni, kar je približno 42 odstotkov vseh zaposlenih, nekaj jih je nato covid-19 prebolelo, je ob današnjem obisku državne sekretarke v bolnišnici povedala strokovna direktorica največje koroške zdravstvene ustanove Jana Makuc.

Bolnišnica je doslej prejela 20 odmerkov cepiva, po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa naj bi za vse preostale zaposlene, ki so doslej izkazali interes za cepljenje, cepivo prejeli v prihodnjem tednu, ko naj bi nato tudi vse cepili.

Makučeva je dodala, da si prizadevajo, da bi se proti covidu-19 cepilo čim večje število zaposlenih.Naša trenutna naloga je, da bi poskušali čim bolj ovreči mite o cepljenju, da naslovimo številna vprašanja, ki se pojavljajo med laično javnostjo in med zaposleni in da poskušam na tak način cepljenje spromovirati in nas vse skupaj čim prej vrniti v neko bolj normalno stanje, kjer bomo lahko spet bolj normalno funkcionirali,” je dejala strokovna direktorica bolnišnice.

“Zelo nas veseli, da je interes za cepljenje izrazilo veliko število zaposlenih, tistih, ki še niso bili v stiku z virusom,” pa je glede cepljenja proti covidu-19 v slovenjgraški bolnišnici dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki meni, da se bo veliko teh, ki morda še razmišljajo o cepljenju, naknadno še odločilo, ko bodo prvi pomisleki mogoče preseženi.

To se mi zdi izjemno pomembno, tudi zato, ker s tem vsi zdravstveni delavci lahko dajemo pozitiven zgled tudi za vse ostale prebivalce, ki pa bodo prišli na vrsto zelo kmalu po tem, ko bodo cepljeni tisti najbolj izpostavljeni, torej zdravstveni delavci,” je dodala državna sekretarka.

Izmed zaposlenih v slovenjgraški bolnišnici se je proti covidu-19 prva cepila predstojnica oddelka za mikrobiologijo Irena Piltaver Vajdec, ki je danes dejala, da so zdravstveni delavci zelo veseli, da smo dobili cepivo in da obstaja možnost zajezitve epidemije. Po njenih besedah je cepljenje velika vrednota, ki predstavlja veliko zaščito, zato cepljenje priporoča čim večjemu številu prebivalstva.

Državna sekretarka Marija Magajne se je z vodstvom bolnišnice danes pogovarjala tudi o tem, kako je v bolnišnici doslej potekala mikrobiološka diagnostika in kako lahko klinična mikrobiologija pomaga pri določenih odločitvah. “Vesela sem vseh teh pozitivnih informacij iz bolnišnice,” je dejala državna sekretarka, ki je izpostavila tudi doprinos hitrih antigenskih testov v bolnišnici pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom takoj, ko so bili ti na voljo.

Makučeva je ocenila, da so ob današnjem obisku dobili še eno potrditev, da se je bolnišnica zelo hitro prilagodila na delo z bolniki s covidom-19, da uspešno dela in da se je dobro organizirala.

V slovenjgraški bolnišnici so danes dopoldne zdravili 50 bolnikov s covidom-19, od tega sedem v intenzivni enoti. Ponovno se v bolnišnici povečuje število obolelih oskrbovancev domov starejših. Trenutno jih zdravijo šest, so sicer danes sporočili iz bolnišnice.

Dogodki

Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki je izrazila zadovoljstvo nad interesom za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi. Interes je izrazilo 42 odstotkov zaposlenih, cepivo zanje naj bi bolnišnica dobila prihodnji teden, je povedala strokovna direktorica Jana Makuc.