V Šarčevem kabinetu napovedujejo izboljšanja na področju starejših

V kabinetu predsednika vlade na poziv združenja Srebrna nit k aktivnostim za boljši položaj starejših odgovarjajo, da ima ministrstvo za delo v proračunu za letos in leto 2021 zagotovljenih deset milijonov evrov za investicije v domove oziroma gradnjo novih zmogljivosti. Priprava zakona o dolgotrajni oskrbi pa je “tako rekoč pri koncu”.

Preberite tudi: Združenje Srebrna nit poziva vlado k aktivnostim za boljši položaj starejših

Združenje je v odprtem pismu premierju Marjanu Šarcu in predsednikom koalicijskih strank zahtevalo denimo sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in rebalans proračuna za leti 2020 in 2021, s katerim bi zagotovili proračunska sredstva za krajše čakalne dobe v domovih za starejše.

V premierjevem kabinetu so za STA poudarili, da je v institucionalni oskrbi skupaj s potrjenimi širitvami in prenovami ter podeljenimi koncesijami v letošnjem in prihodnjem letu že načrtovanih dodatnih 654 mest, na podlagi odobritve ministrstva za zdravje pa še dodatnih 700 mest. Dodatna mesta bodo zagotovljena tudi iz t. i. mrtvih koncesij, ki so bile v minulih desetih letih že podeljene, vendar nikoli realizirane, so zagotovili.

Poleg tega je po njihovih navedbah v pripravi javni razpis za dnevne centre in začasne namestitve, kjer bodo imeli prijavitelji možnost za širitev svoje mreže socialnovarstvenih storitev. V ta namen bo namenjenih dodatnih 20 milijonov evrov.

Prav tako poteka projekt spreminjanja posebnega socialno-varstvenega zavoda Dom na Krasu v smer deinstitucionalizacije. V tem okviru se bo od 171 stanovalcev zavoda 70 ljudi preselilo v bivalne enote in stanovanjske skupine. Predvidena vrednost projekta je 12 milijonov evrov.

Ministrstvo za zdravje, ki pripravlja zakon o dolgotrajni oskrbi, pri tem sodeluje z vsemi ključnimi ministrstvi in deležniki. Po navedbah kabineta je predvideno, da bodo predlog zakona v prihodnjih nekaj tednih poslali v javno razpravo, v kateri ministrstvo pričakuje konstruktivne predloge in pripombe.

Glede kadrovskih normativov pa so pojasnili, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti načrtuje njihovo spremembo, ob tem pa tudi objavo podrobnejših standardov za izvajanje posameznih vrst oskrbe in kriterijev za določitev vrst oskrbe glede na potrebe uporabnikov institucionalnega varstva.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije