Search
Close this search box.

V Radljah kmalu lažje pristajanje helikopterjev

V zadnjem času je ob nesrečah v Dravski dolini pogosto posredoval helikopter, ki je prepeljal ponesrečence in obolele osebe na zdravljenje. Žal mora pristajati in vzletati na polju, saj ustreznega pristajališča ni. Trenutni stanje ne ponuja optimalnih pogojev za nujno pomoč, saj mora ob helikopterskem prevozu policija zapreti cesto, da lahko reševalno vozilo po travniku pripelje do zasilnega vzletišča. Župan občine Radlje ob Dravi in poveljnik Civilne zaščite Bogdan Ladinik sta prepoznala nujnost situacije in se dogovorila, da bodo ob načrtovanem regijskem poligonu za gasilce uredili tudi pristajališče za helikopterje. Trenutno poteka pridobivanje podatkov o potrebnih pogojiih za ureditev ustreznega prostora in takoj, ko bodo le-ti znani, bo projekt realiziran.

V teku je tudi že projekt izgradnje regijskega poligona ob neposredni bližini lani zgrajenega novega gasilskega doma v Radljah, kjer se bodo usposabljali prostovoljni in poklicni gasilci s Koroške,     Konec aprila so se na občini Radlje ob Dravi predstavniki občine sestali s poveljnikom Gasilske zveze Slovenije Francijem Petkom z ekipo in mu predali gradbeno dovoljenje. Po zaključenem razpisu bodo izbrali izvajalca, ki bo nato pričel z gradnjo.

Na zemljišču v velikosti okoli 2700 kvadratnih metrov bodo uredili prostor za izvajanje vaj, zgrajen bo stolp za vajo reševanja z višin in gašenje požara v višjih nadstropij. Zgrajen bo tudi t. i. tehnični plato za izvajanje tehničnega reševanja, kot so premiki bremen in razrezi pločevine, prav tako je predviden bazen, namenjen delu z motornimi brizgalnami, pa tudi za tekmovanja.

Radeljski poligon bo drugi regijski poligon v Sloveniji, podoben je že v Ormožu.

 

Dogodki