Search
Close this search box.

V prometnih nesrečah na Koroškem letos umrla ena oseba

V prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Celje je letos umrlo že enajst ljudi, ena tudi na Koroškem.

Na območju Policijske uprave Celje letos beležimo izjemno poslabšanje prometne varnosti. V desetih prometnih nesrečah je do sedaj umrlo enajst ljudi, medtem ko sta lani v enakem obdobju umrli dve osebi. V celoletnem lanskem letu je zaradi prometnih nesreč umrlo dvanajst ljudi.

Najpogostejša vzroka za prometne nesreče sta še vedno alkohol in neprilagojena hitrost. Kar 40 % vseh nesreč, ki so se zgodile na območju Policijske uprave Celje, so povzročili alkoholizirani udeleženci cestnega prometa. V petih primerih smrtnih prometnih nesreč je bila vožnja po nasprotnem smernem vozišču, v ostalih pa nepravilnosti pešcev, neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

Po dve prometni nesreči sta se zgodili na območju policijskih postaj Laško, Žalec in Šentjur ter po ena na območju policijskih postaj Celje, Dravograd, Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi in Velenje. V prometnih nesrečah je umrlo 6 voznikov osebnega avtomobila, 2 pešca, kolesar, voznik motornega kolesa in voznik tovornega vozila.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč v letošnjem letu so bili neprilagojena hitrost, nepravilnosti pešcev, nepravilna stran in smer vožnje ter neupoštevanje pravil prednosti. Sledi nepravilno prehitevanje, premik z vozilom in neustrezna varnostna razdalja. Najpogostejša ukrepa, ki pogojujeta večji varnost v cestnem prometu, sta še vedno neuporaba varnostnega pasu in uporaba mobilnih telefonov. Sledijo vožnja pod vplivom alkohola, vožnja skozi rdečo luč semaforja, neuporaba zaščitne čelade in ostali ukrepi.

Policisti se bodo še bolj potrudili, da do takšnih situacij, predvsem do hujših prometnih nesreč, ne bo prihajalo. “V prihodnje bomo aktivnosti v še večji meri usmerjali na voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih substanc, na voznike, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, na tiste, ki med vožnjo telefonirajo in na druge hujše kršitelje cestno prometnih predpisov,” so zapisali na Policijski upravi Celje. Prav tako nameravajo nadaljevati z več krajšimi, tako imenovanimi ad hoc nadzori ter drugimi aktivnostmi.

Ob žalostni statistiki policija opozarja: “Vsak udeleženec cestnega prometa se mora zavedati svoje odgovornosti za varno udeležbo v cestnem prometu. Le na ta način bomo v prihodnje lahko preprečili tragedije na naših cestah.

Dogodki

V prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Celje je letos umrlo že enajst ljudi, ena tudi na Koroškem.