Search
Close this search box.

V primeru hospitalizacije bo za vašo žival poskrbelo zavetišče

V zavetišču Ljubljana so pripravljeni na sprejem zapuščenih domačih živali, katerih edini skrbnik bo zaradi okužbe z novim koronavirusom hospitaliziran.

V časniku Delo so zapisali, da imajo v zavetišču prostora za okoli 50 živali z območja pristojnosti zavetišča. “Bolni skrbniki naj živali ne vozijo v zavetišče, tamkajšnji zaposleni jih bodo prevzeli na terenu, skrbnikom pa jih bodo vrnili po odpustu iz bolnišnice. Storitev bodo morali plačati imetniki živali,” sporočajo iz Zavetišča Ljubljana.

“S še vedno aktivnimi posvojitvami sproščamo zmogljivosti zavetišča, zato to ni povsem zaprto. Protokol prevzema takšne zapuščene živali na terenu bo enak kot doslej v podobnih primerih (ko so skrbniki umrli ali bili hospitalizirani zaradi drugih razlogov), in sicer na prijavo pristojnih služb in/ali ob prisotnosti policije. Seveda bomo ob tem upoštevali vse ukrepe za samozaščito in omejevanje širjenja okužbe,” je za Delo povedal vodja zavetišča Marko Oman.

Oman je še dodal, da naj v primeru hospitalizacije lastnika, žival ostane doma in naj zanjo poskrbijo ostali člani gospodinjstva. V zavetišče bo žival lahko nameščena le v primeru, če bo hospitaliziran edini skrbnik.

V zavetišču so sprejeli posebne ukrepe

Zavetišče Ljubljana ostaja odprto, vendar do nadaljnjega zaradi razglašene epidemije posluje v omejenem obsegu, prav tako izvajajo le nujne aktivnosti in oskrbo zapuščenih živali. 

Iz zavetišča opozarjajo, da lastnik živali, ki kažejo znake okužbe dihal, ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom, naj ne vstopajo v zavetišče. Po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali, nadaljujejo. Ogledi in posvojitve v njihovem zavetišču trenutno potekajo v omejen obsegu v času uradnih ur. Pred prihodom v zavetišče je priporočajo naročanje na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (splošne informacije). Vse živali v zavetišču, ki so na voljo za posvojitev, pa so objavljene na spletni strani, kjer si jih lahko ogledajo morebitni posvojitelji.

Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje  pa v zavetišču odsvetujejo obisk vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom. “Prosimo, da vstopate na območje zavetišče v skladu z navodili zaposlenih. Ob prihodu v zavetišče vse obiskovalce naprošamo, da se prijavijo na recepciji, kjer bodo zavedeni v seznam obiskovalcev ter prejeli navodila za potek ogleda in posvojitve, vračanja izgubljene živali. Prosimo, da v objekte vstopate posamezno in samo na poziv zaposlenih,” pravijo v ljubljanskem zavetišču. Na vhodih in v toaletnih prostorih so sicer namestili razkužila, ob umivalnikih pa razkužilna mila, katera naj obiskovalci uporabljajo najmanj ob prihodu ter odhodu, po potrebi tudi med postopkom.

Hišni ljubljenčki naj se čim manj gibljejo na javnih mestih

Do sedaj ni bilo potrjeno, da se hišni ljubljenčki lahko okužijo in zbolijo za novim koronavirusom. Oman pa vseeno opozarja, naj se ti čim manj gibljejo na javnih mestih. “Psov nikakor ne puščajte brez nadzora. Mačk ne spuščajte ven, temveč jim opravljanje potreb zagotovite na mačjem stranišču. Priporočamo redno umivanje rok pred in po ravnanju z živalmi. Priporočljivo se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali, saj o bolezni ne vemo toliko, kot bi si želeli.” je povedal za Delo. Zboleli za novim koronavirusom, ali pa tisti, ki so v karanteni zaradi možne okužbe, naj se izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za te naj poskrbijo drugi člani gospodinjstva.

Preberite še: Tudi veterinarske ambulante z novimi ukrepi.

VIR: Pes moj prijatelj, Delo

Več iz istega kraja