Search
Close this search box.

V prenovljenem Počitniškem domu Fiesa so otvorili letošnjo sezono (FOTO)

V Počitniškem domu Fiesa, ki ponuja letovanja predvsem zdravstveno in socialno ogroženim, so danes tudi uradno otvorili letošnjo poletno sezono.

Glede na to, da so se v preteklem mesecu v Počitniškem domu Fiesa izvajala intenzivna vzdrževalna dela, so ob današnji svečani otvoritvi predstavili novosti v letošnji sezoni ter načrte za prihodnje, s katerimi sta prisotne seznanila oba župana občin solastnic, Tilen Klugler in mag. Bojan Borovnik.

Ob tem je slovenjgraški župan, Tilen Klugler na Facebook strani zapisal: »Dva meseca sta bila potrebna, da smo prenovili večji del doma in ga pripravili za nove obiskovalce in tako omogočili, da se bo v domu ponovno slišal smeh in kjer se bodo pletle prijetne zgodbe, ki jih piše življenje. Obnova je zajemala menjavo luči, notranjih vrat, obnovitev kopalnic, pleskanje fasade, klimatizirali smo nekaj sob, zamenjali del pohištva in prenovili otroško igrišče. Celotna vrednost investicije pa je znašala 60.000 EUR.«

FOTO: Facebook profil Tilen Klugler

Počitniški dom Fiesa, katerega upravljaljstvo je od CSD Slovenj Gradec lansko leto prevzel Javni zavod za turizem, šport, mladinske in socialne programe SPOTUR Slovenj Gradec, bo še naprej v prvi vrsti ostal namenjen otrokom, bodisi za izvajanje zdravstvenih kolonij, počitniških letovanj in šol  v naravi. V preostalih terminih pa lahko dom koristijo tudi razna društva in posamezniki, saj namestitvene kapacitete omogočajo udobno bivanje tudi za druge organizirane skupine  in individualne goste.

Počitniški dom Fiesa omogoča udobno bivanje tako organiziranim skupinam otrok in odraslih, kot tudi individualnim gostom. Rezervacije so možne na tel. 02 88 46 285 (SPOTUR), na tel. 051 327 338 ali na fiesa.recepcija@spotur.si.

Zgodovina doma sega v leto 1947, ko je takratni Občinski odbor Slovenj Gradec začel organizirati letovanja za zdravstvene in socialno ogrožene. Kasneje so za organizacijo letnih šol v naravi odkupili vilo Allegre v Fiesi, po letu 1960 pa je Občina Slovenj Gradec od Mladinske knjige Ljubljana odkupila še eno stavbo, v istem času pa je bila tudi izvršena menjava zemljišča z Občino Piran in tako je Občina Slovenj Gradec postala lastnica 3.500 m2 strnjenega zemljišča. Glavni namen delovanja doma je ostal vseskozi isti, to je da je v prvi vrsti na voljo otrokom iz obeh občin, tako za izvajanje zdravstvenih kolonij in letovanj ter za izvajanje šol programov šol v naravi, preostali termini pa so na voljo raznim domačim društvom in institucijam, proste kapacitete pa se lahko ponudijo tudi individualnim gostom. Za te namene bo dom namenjen tudi v prihodnosti.

Dom je bil v fazi svojega delovanja večkrat obnovljen. V letu 1981 so obnovili kuhinjo in jedilnico, v letu 1986 pa se je pripravila popolna prenova, ki se je zaključila v dveh letih.  V zadnjih letih so se v domu izvajala redna vzdrževalna dela in investicije, ki so pripomogle k večjemu udobju in boljšemu počutju otrok. Pred tremi leti so zamenjali vzmetnice, železne pograde so nadomestili leseni, obnovljena je bila streha, zamenjali pa so tudi okna. V letu 2019 je Mestna občina Slovenj Gradec v proračunu namenila 54.000 € za dodatna obnovitvena dela, in tako so dom pripravili na še eno, upamo, uspešno sezono.

FOTO: Facebook profil tilen Klugler

Počitniški dom Fiesa, katerega večinska lastnica je občina Slovenj Gradec, solastnica pa z 21 % deležem občina Mislinja, se nahaja nedaleč stran od središča Fiese v neposredni bližini morja. Dom omogoča sprostitev v okolju, obdanim s čudovito naravo in čistim morjem.

V svojih prostorih ponujajo 80 ležišč. Nekatere sobe so opremljene z lastnimi kopalnicami, vsem ostalim pa so na voljo skupni sanitarni prostori. Dom se ponaša tudi veliko jedilnico s teraso, zelenim zunanjim površinam z oljčnim nasadom, z otroškimi igrali pa je poskrbljeno tudi za najmlajše. V bližini doma se nahaja tudi več športnih površin. Do Pirana vodi sprehajalna pot ob obali, dolga približno kilometer in pol.

Zdravstveno letovanje bo letos v Fiesi potekalo v dveh izmenah: Od 1. 7. – 10. 7. 2019 bodo tam letovali otroci, stari od 5 – 11 let, od 10. 7. – 20. 7. pa mladi, stari od 12 – 19 let. Prispevek staršev za otroka znaša 40 €.  

Dogodki

V Počitniškem domu Fiesa, ki ponuja letovanja predvsem zdravstveno in socialno ogroženim, so danes tudi uradno otvorili letošnjo poletno sezono.