Search
Close this search box.

V porodnišnici Slovenj Gradec se je v letu 2022 rodilo več kot 1000 otrok, med njimi 10 dvojčkov

Na oddelku za ginekologijo in porodništvo slovenjgraške bolnišnice se je lani rodilo 1013 otrok, od tega je bilo 10 dvojčkov.
Fotografija je simbolična

V letu 2022 se je v bolnišnici Slovenj Gradec rodilo 1013 otrok. Od tega je bilo kar 520 dečkov in 493 deklic, med njimi pa 10 dvojčkov.

Kot je nam sporočila, predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo Katja Juvan, je najtežji novorojenček tehtal kar 5120 g, medtem ko najlažji le 1860 g.

Dogodkov v porodni sobi je veliko. K sreči je več veselih kot žalostnih,” je odgovorila predstojnica Katja Juvan, ob tem pa dodala: “Poudarila in zahvalila bi se pletiljam mucam copataricam in vsem drugim pletiljam, ki pletejo čudovite kapice in copatke za novorojenčke, ki jih dobijo vsi naši otročki v dar. V to vložijo veliko dela in truda pa tudi včasih svoja sredstva za volno.

Na žalost pa se v porodnišnici ne spletajo samo vesele zgodbe, temveč tudi tiste žalostne, z grenkim priokusom. V primeru smrti novorojenčka, jim v porodnišnici Slovenj Gradec nudijo psihološko pomoč klinične psihologinje, možnost sobivanja partnerja, odtis stopala in rokice novorojenčka, fotografije novorojenčka, dostojno slovo od otroka v porodni sobi, izbiro načina pokopa in seveda empatičen odnos osebja. Starši se lahko tudi na društvo Solzice.

Porodnišnica Slovenj Gradec, ki se od začetka leta 2017 ponaša z novimi prostori, ki mamicam in njihovim novorojencem nudijo najboljše pogoje za obravnavo in bivanje v času tako pomembnega življenjskega dogodka, kot je porod. Odlikujejo pa je ne samo lepi prostori, temveč tudi odlični rezultati, ki jih dosega s svojim strokovnim pristopom in dobro usposobljenim osebjem. Leta 2019 je bila porodnišnica Slovenj Gradec v anketi Siol.net namreč izbrana za “naj porodnišnico” v Sloveniji.

Porodne sobe vseskozi posodabljajo in vzdržujejo. V lanskem letu so nabavili letvenik in blazino za bolj aktivno predihavanje popadkov, dobili so tudi nov TENS (transkutano električno nevrostimulacijo) uporabljajo predvsem na začetku poroda. Pri tej tehniki pošilja živčni stimulator preko elektrod, nameščenih na določenih predelih kože ledvenega dela hrbta, električne impulze v podkožna živčna vlakna in s tem lajša bolečino.

Leta 2021 se je v slovenjgraški porodnišnici rodilo 1040 otrok, leta 2020 945 otrok, leta 2019 se je rodil 1001 otrok, skupno pa je bilo v tistem letu 988 porodov. Leta 2018 so našteli 964 novorojenčkov, leta 2017 pa se je v slovenjgraški bolnišnici rodilo 970 otrok. V letih 2020, 2019 in 2017 se je rodilo več dečkov kot deklic, leta 2018 in 2019 pa več deklic.

Naj še spomnimo, da se je v letošnjem letu 1. januarja kot prvi v slovenjgraški porodnišnici rodil fantek Nik, katerega je slovenjgraški župan Tilen Klugler tradicionalno obdaril z darilom Mestne občine Slovenj Gradec.

Vir: Porodnišnica Slovenj Gradec

Dogodki

Na oddelku za ginekologijo in porodništvo slovenjgraške bolnišnice se je lani rodilo 1013 otrok, od tega je bilo 10 dvojčkov.