Search
Close this search box.

V ponedeljek sprostitev številnih ukrepov; odprte vse trgovine, strežba tudi v notranjih prostorih

Vlada je na včerajšnji seji sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 gostov, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli.

Ker se epidemiološka situacija v Sloveniji umirja, je vlada sprejela Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev na področju turizma.

Prepovedano ostaja ponujanje nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitness centrov, bazenov in vodnih aktivnosti, diskotek in nočnih klubov.

V prodajalnah so z novim odlokom vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

Odlok začne veljati 18. maja.

Vlada je izdala tudi Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Prepoved zbiranja ne velja za učenke in učence 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, za učenke in učence 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za dijakinje in dijake zaključnih letnikov srednje šole ter za posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit ter dijake od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči, so pojasnili.

Odlok se začne uporabljati 18. maja, z nekaterimi izjemami.  Učenci 9. razreda, na primer, se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja.

Za 23. maj pa je predviden tudi odlok s katerim je vlada odpravila tudi prepoved športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba je dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem.

Do 30. junija so podaljšali veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja. Sprostili je tudi nekatere prepovedi izvajanja dejavnosti avtošol.

Vlada je odpravila obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, hkrati pa je vsem upravnikom naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb.

VIR: gov.si

Dogodki