Search
Close this search box.

V ponedeljek potrdili nove okužbe v vseh koroških občinah, vlada bo o ukrepih ponovno razpravljala v sredo

V Sloveniji so po vladnih podatkih v ponedeljek skupno potrdili 2501 okužbo z novim koronavirusom. Opravili so 5966 PCR testov, med katerimi je bilo pozitivnih 1680 (28,16 odstotka), in 17.531 hitrih testov, med katerimi je bilo pozitivnih 821 (4,7 odstotka). Na Koroškem so skupno potrdili 59 novih okužb.

V bolnišnicah so zdravili 1193 covidnih bolnikov, 30 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo. Kot je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je bilo v ponedeljek v bolnišnicah 16 covidnih bolnikov manj kot dan prej, intenzivno nego pa jih je potrebovalo šest manj, in sicer 188. V bolnišnice so po njegovih navedbah v ponedeljek sprejeli 112 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo pa so jih odpustili 108. 20 covidnih bolnikov je v ponedeljek umrlo v bolnišnicah, 10 pa v domovih za starejše.

Pojavnost okužbe z novim koronavirusom je najvišja v Posavju, kjer še narašča. Kacin je med občinami z največ potrjenimi okužbami v ponedeljek izpostavil Brežice (85 okužb) in Krško (75 okužb). Po podatkih za nedeljo v Posavju v zadnjih 14 dneh beležijo 1949,1 okužbe na 100.000 prebivalcev, v zadnjih sedmih dneh pa 1037,1. Po pojavnosti okužbe v zadnjih sedmih dneh Posavju sledi Jugovzhodna Slovenija (797,3), druge slovenske regije imajo manj kot 700 okužb na 100.000 prebivalcev. Manj kot 400 jih imata obalno-kraška (375,6) in primorsko-notranjska (350,3). Slovensko povprečje po podatkih za nedeljo znaša 520,9 okužb na 100.000 prebivalcev (dan prej 484,6).

Na Koroškem so nove okužbe potrdili v vseh občinah, največ so jih zabeležili na Ravnah na Koroškem, in sicer 10. Po 8 novih okužb so potrdili v Dravogradu in Radljah ob Dravi, na Prevaljah 7, na Muti in v Črni na Koroškem po 5. v Slovenj Gradcu in Podvelki po 4, v Mežici 3, v Mislinji in Vuzenici po 2, v Ribnici na Pohorju pa 1.

Preberite tudi: V SB Slovenj Gradec potrdili 8 novih okužb, testiranja v Črni se je udeležilo 73 oseb

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državni trenutno aktivnih 20.510 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 4,9 odstotka več kot dan prej.

Ponedeljkovo veliko število hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom je Kacin sicer pripisati razširjeni možnosti brezplačnega testiranja, ki ga izvajajo v številnih zdravstvenih domovih. Precej višje kot v prazničnih dneh in dneh ob koncu tedna pa je tudi število potrjenih okužb, ki jih je bilo v preteklih dneh manj kot tisoč. Prejšnji ponedeljek po božičnih praznikih pa je bilo prav tako potrjenih nekoliko manj okužb, in sicer 2410.

Kot je glede testiranja dejal Kacin, je interes prebivalcev “izjemno velik, kar pravzaprav potrjuje spoznanje, da se ljudje obnašajo zelo odgovorno, da si želijo teh testiranj”. Prvi dan razširjenega testiranja marsikje so bile daljše čakalne dobe in mnogi niso prišli na vrsto, zato se bo ministrstvo po Kacinovih napovedih z izvajalci teh testiranj dogovorilo za bolj optimalne rešitve. “Pričakujemo, da bo odločitev sprejeta v kratkem,” je še dodal.

Na vprašanje, kako zanesljivi so hitri testi s Kitajske, katerih zanesljivost so nekateri postavili pod vprašaj, je Kacin odgovoril, da imajo testi izbranega kitajskega proizvajalca vse potrebne dokumente, izdelani pa so bili v posebni ekonomski coni takoj za Hongkongom. Ali bi lahko na račun njihove nizke cene v primerjavi z drugimi proizvajalci trpela njihova kakovost, je po Kacinovih navedbah zahtevno vprašanje, ki terja strokoven odgovor. Pričakuje, da ga bodo lahko predstavili na eni od prihodnjih novinarskih konferenc.

V zvezi z odločitvami o nadaljnjem sproščanju ukrepov je Kacin napovedal, da bo vlada o tem v ožji zasedbi pristojnih ministrov ter predstavniki svetovalne skupine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterih bolnišnic ponovno razpravljala v sredo. A, kot je dejal, “nastavki res niso najboljši”. Ob tem je spomnil, da načrt sproščanja ukrepov predvideva odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev in prvega triletja osnovnih šol v tretji, oranžni fazi, ko število okužb zdrsne na manj kot tisoč in je hospitaliziranih manj kot tisoč bolnikov.

Vir: STA, Sledilnik covid-19, vlada RS

Dogodki

V Sloveniji so po vladnih podatkih v ponedeljek skupno potrdili 2501 okužbo z novim koronavirusom. Opravili so 5966 PCR testov, med katerimi je bilo pozitivnih 1680 (28,16 odstotka), in 17.531 hitrih testov, med katerimi je bilo pozitivnih 821 (4,7 odstotka). Na Koroškem so skupno potrdili 59 novih okužb.