V policijskem sindikatu kritični do Hojsovih napovedi, da naj bi v policiji kmalu lahko delali samo preboleli ali cepljeni

V policijskem sindikatu so se kritično odzvali na izjavo ministra Aleša Hojsa, da naj bi v policiji kmalu lahko delali samo tisti, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni, potrdilo o testiranju pa da ne bi bilo več dovolj. V sindikatu ocenjujejo, da trenutno to pravno ni mogoče, ter pozivajo k preudarnemu in odgovornemu dogovarjanju o ukrepih.
Hojs__FitWzk4MCw5ODAsIjIxMDYwYzYxYzYiXQ

Izjave ministra za notranje zadeve Hojsa za sredino večerno oddajo na POP TV, da bodo na policiji lahko delali le cepljeni oziroma da bi po mnenju ministra na policiji lahko delali samo tisti, ki so bolezen covid-19 preboleli ali se cepili, so med člani Policijskega sindikata Slovenije vzbudila ogorčenje in vznemirjenje, so navedli v sindikatu.

Kot so opozorili, Hojs tega ni nikoli predstavili sindikatu, pa “bi moral, če bi spoštoval kolektivne dogovore in pozitivno zakonodajo”. Zato menijo, da bi moral minister svoja mnenja, tudi tista, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih, preudarno in odgovorno premisliti, saj lahko z nepremišljenimi in neodgovornimi izjavami povzroči vznemirjanje v delovnih okoljih. “Najhuje pa je, da se s takšnimi neodgovornimi izjavami lahko ustvarja nasproten oziroma protesten učinek pri zaposlenih, saj se jih preprosto smatra za neresna in neodgovorna,” so dodali.

Po oceni sindikata veljavni predpisi in akti takšnih zahtev, kot je obveznost cepljenja, od uslužbencev ne zahtevajo. “V primeru, da se bodo spreminjali, pa v skladu z veljavnimi predpisi pričakujemo, da bomo tokrat le povabljeni k sodelovanju in usklajevanju. Morebitne nove predpise ali akte delodajalca bomo preučili in nanje podali mnenja, ki jih bomo posredovali tudi članstvu v seznanitev,” so napovedale.

V sindikatu se zavedajo trenutne epidemiološke situacije, prav tako se zavzemajo za zagotavljanje visoke ravni zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu. A kot so izpostavili, je treba ukrepe dogovoriti preudarno in odgovorno, “ker lahko še tako učinkoviti ukrepi ‘izzvenijo’, če se jih ne predstavi resno in odgovorno”.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.