Search
Close this search box.

V petek zadnji dan izdaje starih osebnih izkaznic

Sprejem vlog za izdajo osebnih izkaznic na sedanjih obrazcih bo mogoč le še do petka, 25. 3. 2022, do 10. ure.

Državljani, ki bi v petek po 10. uri želeli oddati nujno vlogo za nov identifikacijski dokument, bodo lahko podali vlogo za  izdajo potnega lista.

Obstoječe osebne izkaznice, ki so izdane na starih obrazcih, bodo ostale v veljavi do poteka datuma veljavnosti.

S ponedeljkom, 28. 3. 2022, bodo upravne enote pričele izdajati nove osebne izkaznice, ki bodo biometrične in bodo omogočile elektronsko identifikacijo in elektronski podpis, naknadno pa jih bo mogoče uporabiti tudi v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja.

Ob tem v družbi Cetis pojasnjujejo, da so uspešno končali večino faz izdelave novih biometričnih osebnih izkaznic ter da si skupaj z ministrstvoma za notranje zadeve in javno upravo prizadevajo, da bi začetek izdaje novih osebnih izkaznic izpeljali po načrtu. Ob morebitnem krajšem zamiku pri izdelavi dokumenta pa uporabnike prosijo za razumevanje.

V Cetisu so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili, da je vojna v Ukrajini povzročila motnje v zadnji fazi razvoja programskega dela. Eden največjih izzivov pri projektu je bil namreč razvoj osnove za vzpostavitev varnega digitalnega potrdila. Svetovna multinacionalka, partner družbe Cetis pri projektu, pa zaradi zahtevnosti slednjega težko zagotavlja ustrezne strokovnjake za programiranje tega dela.

“Velik del programske opreme so namreč razvijali v Ukrajini in Rusiji, kar je zaradi vojnih razmer žal povzročilo dodatne ovire pri razvoju zadnjih delov programske kode, saj so bili prisiljeni prekiniti vse stike s svojimi programerji na teh območjih,” so navedli v Cetisu in dodali, da se je razvoj aplikacij prenesel na novo ekipo.

Ta se skupaj s strokovnjaki in dobavitelji družbe Cetis ter ministrstvoma za notranje zadeve in javno upravo “izjemno trudi, da bi kljub zapletom zaradi višje sile ujeli obljubljen rok začetka izdelave osebnih izkaznic, za katere bo vloga sprejeta od 28. marca dalje”.

V skladu s spremembo zakona o osebni izkaznici, ki jo je DZ sprejel v začetku decembra lani, bi se biometrične osebne izkaznice začele izdajati 28. marca. Sprva pa je bil datum začetka njihove izdaje predviden 3. januarja.

V Cetisu so zapisali, da je nova biometrična osebna izkaznica izjemno zahteven, verjetno najzahtevnejši slovenski dokument, ki predstavlja vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju. Najvišjo stopnjo varnosti in napredne funkcionalnosti zagotavlja 34 varnostnih elementov, med katerimi je tudi čip.

Epidemija covida-19 pa je prizadela oskrbovalne verige po vsem svetu, tudi dobavo čipov in drugih ključnih komponent za izdelavo osebnih dokumentov, zato je Cetis že na začetku projekta naletel na ovire pri dobavi materialov.

V Cetisu tako uporabnike osebnih izkaznic ob upoštevanju omenjenih izrednih okoliščin prosijo za razumevanje in potrpežljivost ob morebitnem krajšem zamiku pri izdelavi nove osebne izkaznice, za katero bodo podali vlogo v prvih dneh po 28. marcu. “Vloge se bodo sicer lahko sprejemale nemoteno, je pa mogoče, da bodo izkaznice izdelane in predane na pošto do pet dni po oddaji vloge, če bodo to oddali že konec marca in prve dni aprila,” so navedli v Cetisu.

Kot so zapisali, bodo z novo osebno izkaznico državljani lahko potovali v vse države EU, branje biometričnih podatkov pa se bo lahko – tako kot že več let pri biometričnih potnih listih – izvajalo zgolj pri prehodu meje.

Nove osebne izkaznice bodo omogočale tudi dve ključni funkcionalnosti: elektronsko identifikacijo in elektronsko podpisovanje. “Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem in elektronskem svetu. Gre za velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Digitalno potrdilo visoke ravni zanesljivosti bo v prihodnje omogočalo dodajanje različnih storitev javne uprave,” so še zapisali v Cetisu.

Vir: STA, Vlada RS – UE Ilirska Bistrica

Dogodki