Danes se s križarke Diamond Princess vračata zdrava Korošca, okužena ostajata na zdravljenju

ladja pixabay
Fotografija je simbolična.

Italijansko vojaško letalo, ki naj bi v Evropo pripeljalo državljane članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in ki niso okuženi z novim koronavirusom, naj bi iz Japonske poletelo predvidoma ta petek, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Med potniki naj bi bila tudi dva slovenska državljana.

Tudi TV Slovenija, ki je kot vir navedla urad evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, je v četrtek poročala, da bo letalo z državljani EU z Japonske odpotovalo v petek popoldne, v Evropo pa naj bi prispelo v soboto.

Italija je ob tem v Jokohamo poslala tudi letalo s strokovnjaki, ki med evropskimi potniki ladje še enkrat preverjajo, ali niso okuženi in ali se bodo torej lahko vrnili v EU.

Letalo naj bi iz Jokohame pripeljalo 56 ali 57 potnikov z ladje, je povedal namestnik italijanskega ministra za zdravje Pierpaolo Sileri. Od tega jih je okoli 30 Italijanov, ostali pa iz drugih evropskih držav, med njimi Nizozemske, Nemčije, Romunije, Grčije, Hrvaške in Slovenije. Med njimi naj bi bili tudi državljani Srbije in Črne gore, še navaja Ansa.

Letalo naj bi se vrnilo na letališče v Rimu. Pred tem naj bi se ustavilo še v Berlinu, kjer naj bi izkrcali nekatere potnike. Vsaka država pa naj bi nato organizirala prevoz svojih državljanov v svoje domovine, navaja Ansa.

Slednje so danes potrdili tudi predstavniki slovenskih oblasti. Napovedali so tudi, da repatriirance čaka 14-dnevna karantena.

Dva od skupno šestih slovenskih potnikov na ladji Diamond Princess, ki nista okužena z novim koronavirusom, sta se medtem že vrnila v Slovenijo, in sicer s komercialnim letom. Kljub temu, da testi niso pokazali okužbe, so za njiju uvedli preventivno 14-dnevno karanteno na njunem domu.

Pri dveh slovenskih potnikih na ladji pa je test pokazal prisotnost virusa. Premestili so ju v bolnišnico na Japonskem, kjer bosta čakala na nadaljnji razvoj dogodkov. Zaenkrat ne kažeta simptomov okužbe in se počutita dobro, so danes povedali v Ljubljani.

Preberite tudi: Okužena Korošca na zdravljenju v japonski bolnišnici, dva še čakata na dovoljenje za let domov (VIDEO)

Če ne bosta kazala simptomov bolezni 12 dni, ju bodo testirali, nato pa ponovno po 24 urah. Če bosta oba testa negativna, bo pomenilo, da se je okuženost iztekla in bosta lahko odšla iz bolnišničnega okolja in izolacije, so pojasnili.

Identitete slovenskih potnikov ladje Diamond Princess, na kateri so doslej od skupno okoli 3700 ljudi na krovu potrdili 621 okužb z novim koronavirusom, predstavniki ministrstev za zunanje zadeve in za zdravje ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje niso sporočili, niti od kod so.

Je pa župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler danes na Facebooku potrdil, da sta dva Slovenca, ki sta v bolnišnici na Japonskem, občana Slovenj Gradca. Povedal je, da se je z njima že pogovarjal po telefonu. “Oba se počutita dobro in pozdravljata vse prijatelje in svojce,” je zapisal.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.