V petek potrdili 42 več okužb kot prejšnji petek

-covid virus test

Včeraj so, pri 1673 opravljenih PCR testih potrdili 135 okužb, delež pozitivnih testov je tako bil 8,1 odstoten, dan pred tem pa 6,9. Umrla je ena oseba.

V Sloveniji imamo trenutno 1044 aktivnih primerov okužbe.

Kot so včeraj poročali na TV Slovenija, je NIJZ je izvedel tudi poizvedbo o okužbah po cepljenju. Po zbranih podatkih so ugotovili, da je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb bistveno večje pri tistih, ki niso zaščiteni, kot pri tistih, ki so polno zaščiteni z dvema odmerkoma cepiv.

Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti. Od prihoda novega koronavirusa je bilo pri nas potrjenih 259.215 primerov okužb, od tega je za covidom-19 zbolelo samo 842 ljudi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, kažejo podatki NIJZ.

Nizka stopnja okužbe med cepljenimi se kaže tudi v podatkih za posamezni dan – 2. aprila je na primer med potrjenimi 1299 primeri okužbe le sedem zaščitenih s cepivom, 4. maja pa je bilo med potrjenimi 930 primeri okužb zgolj 5 cepljenih oseb, so navedli.

VIR: STA, NIJZ

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.