Search
Close this search box.

V ospredju letošnjega svetovnega dneva čebel grajenje novih temeljev za čebelarstvo

Danes obeležujemo četrti svetovni dan čebel. V ospredju letošnjega je angažiranje ljudi in grajenje novih temeljev za čebelarstvo po svetu, kar lahko predvsem v državah v razvoju predstavlja pomemben vidik pri odpravi lakote, je poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

“V Sloveniji smo lahko izjemno ponosni, da imamo super okolje za razvoj in obstoj čebelarstva,” je v pogovoru, objavljenem na spletni strani ministrstva, dejal minister Podgoršek.

Tema letošnjega svetovnega dne čebel je Angažirajte se, gradite na novih temeljih za čebele. Kot je pojasnil minister, želijo na ravni EU poskrbeti za takšne temelje, da se bodo v vseh državah članicah in tudi širše vzpostavili programi in ukrepi, ki bodo omogočali vzpostavitev čebelarstva.

“To v državah v razvoju predstavlja pomemben vidik pri odpravi lakote in pri zaslužkih, da lahko prebivalstvo poskrbi za svoje preživetje, svojo prehransko varnost ali pa ekonomijo posamične družine,” je povedal.

Svetovni dan čebel pripomore tudi k dvigovanju javne zavesti o pomenu čebel in drugih opraševalcev. Od opraševanja je odvisnih skoraj 80 odstotkov pridelkov, ki jih nato vključimo v verigo preskrbe s hrano, je izpostavil Podgoršek. Z ustvarjanjem ugodnega in udobnega okolja za opraševalce, lahko že vsak posameznik prispeva kamenček v mozaiku zagotavljanja prehranske varnosti. Med drugim je to mogoče z izogibanjem uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ki so čebelam škodljiva.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi leta 2017 razglasili na pobudo Slovenije. S to pobudo je država po ministrovih besedah pustila svoj pečat v mednarodni skupnosti in je lahko lepa priložnost za promocijo Slovenije ter slovenskega medu in čebelarstva.

Na svetovni dan čebel je Podgoršek predstavil tudi prihajajočo novost na svetovni ravni, nagrado Zlata čebela. Nagrado bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije podeljevala država za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev.

Po besedah ministra bodo nagrado podeljevali osebi ali instituciji, ki je v enem letu naredila največ za zaščito, prepoznavnost in promocijo opraševalcev ali za raziskave na področju čebelarstva. Prvo Zlato čebelo bi po oceni ministra lahko podelili že v drugi polovici letošnjega decembra.

Pobudo za svetovni dan čebel je leta 2014 sicer predlagala Čebelarska zveza Slovenije. 20. maj so izbrali, ker je to dan rojstva čebelarja in učitelja čebelarstva Antona Janše.

Pri tem ugotavljajo, da se javnost vedno bolj zaveda pomembnosti čebel in opraševalcev ter tudi posledic, ki bi lahko nastale ob zmanjšanju njihovega števila. V Sloveniji tako že opažajo, da se vse več posameznikov trudi zagotavljati boljše pogoje za življenje in delo čebel ter drugih opraševalcev. Med drugim na svojih gredicah in v cvetličnih koritih zasajujejo medovite cvetlice in postavljajo domovanja za opraševalce, so ob današnjem dnevu v sporočilu za javnost zapisali na čebelarski zvezi.

Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pa je v svojem sporočilu od svetovnem dnevu čebel poudaril vpliv podnebnih sprememb na čebelarstvo. Opozoril je na velike količine padavin, ki so pokvarile letošnjo spomladansko čebeljo pašo. “Tovrstni ekstremni vremenski pojavi nas opozarjajo, da je ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam nujno,” je izpostavil.

Svetovni dan čebel obeležujejo tudi v Krajinskem parku Kolpa, kjer še posebej poudarjajo velik pomen prostoživečih opraševalcev, kot so solitarne čebele, čmrlji, metulji in hrošči.

Posebno pozornost so današnjemu dnevu namenili v Cankarjevem dnevu, kjer že deset let izvajajo urbano čebelarstvo. Današnji dan bodo tako pospremili s spletno slovesnostjo in ogledi panjev na strehi Cankarjevega doma, so sporočili iz Cankarjevega doma.

V Občini Izola pa vsako leto zasadijo nova medovita drevesa. Letos so tako v Jagodju simbolno zasadili lipe, so sporočili iz izolske občine.