Search
Close this search box.

V okviru 60.letnice bralne značke so na Prevaljah pripravili številne prireditve

Že lani se je začelo intenzivno pretresanje idej ter načrtovanje dejavnosti in dogodkov, ki bi častitljivemu jubileju bralne značke, njenim 60 letom, dali posebno težo in inovativno noto. Sklenjeno je bilo, da Prevalje postanejo mesto bralne značke, da se v Spominskem parku na Prevaljah postavi klop bralne značke, da se rodi nova tradicija Festivala bralne značke, ki ne bo namenjen le otrokom, ampak tudi družinam in bralcem vseh starosti.

Novosti so se letos kar vrstile, tudi poudarjanje združevanja kulture in športa s prvim nogometnim turnirjem za pokal bralne značke, ki ga je organiziral NK Korotan, ter medgeneracijskim povezovanjem. Zimski kosci, kvintet Ajda in učenci OŠ Franja Goloba Prevalje so tako varovancem Doma starejših Na Fari pripravili bralni znački posvečen kulturni dogodek, ki ga je z govorom popestril tudi Primož Suhodolčan.

Festival bralne značke, ki se je začel v soboto, 22. maja 2021, se je letos zaradi višje sile preselil na splet. Organizatorji – Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Občina Prevalje in Osnovna šola Franja Goloba Prevalje – so za otvoritveni dan pripravili pester program, ki se je odvil na več prizoriščih, s katerih so se sodelujoči javljali v živo ali z videoposnetki na Facebook profilu Društva Bralne značke Slovenije – ZPMS.

Šolarke in šolarji Osnovne šole Franja Goloba Prevalje so med drugim pripravili deset videov, v katerih so igrivo in slikovito predstavili pomen bralne značke, svoje raznovrstne dejavnosti in talente ter mnenja o knjigah in branju. Pridružili so se jim tudi znani Suhodolčanovi literarni junaki, kot so Krojaček Hlaček, Peter Nos, Naočnik in Očalnik, kot zvesti spremljevalci raziskovalnih projektov na šoli ali okoli nje. Na sobotnem dogajanju na Prevaljah so te velike maskote s svojo barvito prisotnostjo popestrile tudi nogometni turnir in slovesnost ob postavitvi klopi bralne značke s knjigobežnico v Spominskem parku. Zbrane sta nagovorila župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič in generalna sekretarka Društva Bralne značke Slovenije Manca Perko. Program, ki ga je povezovala Hedvika Gorenšek, so kulturno obarvali  Koroški oktet, ki v tem letu prav tako praznuje 60 let, otroški pevski zbor OŠ Franja Goloba Prevalje in učenci.

Primož Suhodolčan je postal prvi posvojitelj oz. ambasador klopi bralne značke in ta čast bo njegova do naslednjega leta, ko jo preda novemu pisatelju. Mogoče prav Desi Muck, Andreju Rozmanu Rozi, Boštjanu Gorencu Pižami ali Janji Vidmar, ki so na spletnem festivalu nastopili na »odru avtorjev«, medtem ko so z »odra glasbenikov« svoje besede bralni znački namenili Ditka ter Rok in Anej Piletič, skupina BQL.

Preberite še: Na Prevaljah slovesno ob 60-letnici bralne značke

Bralni znački so čestitali tudi številni koroški zlati bralci, med njimi poslanec v Državnem zboru RS Jani Prednik, občinska svetnica na Ravnah na Koroškem in vodja kabineta ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mojca Erjavec, predsednica Zveze podeželske mladine Slovenije Anja Mager, občinski svetnik na Ravnah na Koroškem in član poslovodstva Premogovnika Velenje Aleš Logar, podžupan Občine Prevalje Boštjan Gorenšek idr.

Spletnega festivala so se udeležili tudi poslanci v Evropskem parlamentu – iz Bruslja so se z voščili bralni znački in razmišljanji o pomenu branja javili Franc Bogovič, Tanja Fajon, Milan Brglez, Klemen Grošelj in Ljudmila Novak.

V zaključnem nagovoru so predstavniki organizatorjev – Manca Perko iz Društva Bralne značke Slovenije, Uroš Brezovšek iz Zveze prijateljev mladine Slovenije, in Boštjan Gorenšek, koordinator praznovanja 60-letnice za Občino Prevalje – nakazali smele načrte za prihodnost bralne značke, ki vključujejo tudi združevanje dveh pomembnih sfer človeškega udejstvovanja, ki se včasih zdita popolnoma ločena pola, športa in kulture, ter napovedali še zadnji del dogajanja v naslednjem tednu: Zoom festival s pisatelji za osnovne šole.

Preberite še: Ob 60-letnici bralne značke izšla publikacija, ki povezuje raznolikost spominov Korošic in Korošcev, ki jih veže ljubezen do branja

FOTO: Praznovanje 60-letnice bralne značke:

Besedilo: Boštjan Gorenšek (Podžupan Občine Prevalje)

Dogodki

Že lani se je začelo intenzivno pretresanje idej ter načrtovanje dejavnosti in dogodkov, ki bi častitljivemu jubileju bralne značke, njenim 60 letom, dali posebno težo in inovativno noto. Sklenjeno je bilo, da Prevalje postanejo mesto bralne značke, da se v Spominskem parku na Prevaljah postavi klop bralne značke, da se rodi nova tradicija Festivala bralne značke, ki ne bo namenjen le otrokom, ampak tudi družinam in bralcem vseh starosti.