Ob 60-letnici bralne značke izšla publikacija, ki povezuje raznolikost spominov Korošic in Korošcev, ki jih veže ljubezen do branja

Ob 60-letnici bralne značke je Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika v sklopu območnih nalog objavila literarni razpis Moja zgodba: Kako smo nekoč brali. V 26 prispevkih, ki so jih prejeli, je zajeto bogastvo napisanih misli o branju. Objavili so jih v barviti publikaciji, "ki v celoto povezuje raznolikost spominov Korošic in Korošcev, katere veže ljubezen do branja."
IMG_1559

Kor so ob tem povedali v knjižnici je ena glavnih nalog splošnih knjižnic promocija branja in ohranjanje bralne kulture med njihovimi uporabniki. V literarni razpis Moja zgodba – Kako smo nekoč brali, so na pobudo Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec, vključene vse splošne knjižnice na območju Koroške: Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Knjižnica Dravograd, Knjižnica Radlje ob Dravi in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. Z aktivnim sodelovanjem pri promociji in zbiranju prispevkov, so pridobili 26 zapisov, “ki v nas prebudijo nostalgično obujanje spominov, nas popeljejo v razmišljanje o branju, knjigi, dojemanju vsebine in zbujajo hvaležnost vsakdanjega privilegija – da lahko beremo.”

V knjižnici so ob tem dodali, da “bralni znački, kot vsesplošnemu slovenskemu kulturnemu gibanju, ki temelji na popolnoma prostovoljnem pristopu, z izdano publikacijo izkazujemo čast in obeležujemo 60-letnico obstoja enega temeljnih slovenskih bralnih projektov.” Pri tem so poudarili, da je gibanje močno vpeto v bralno kulturo osnovnošolcev.

V koroških splošnih knjižnicah imajo celo štiri bralne značke, ki zajemajo vse starostne skupine: Korošci pa bukve beremo, Bodi kul, beri ful!, predšolska bralna značka Petra Nosa in Moljčkova bralna značka. Vsakršna promocija branja pa po besedah direktorice Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, mag. Irene Oder: “… prav gotovo veliko prispeva k širjenju zavedanja, da Človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati, kot pravi Mark Twain.”

Nagrajenci literarnega razpisa “Moja zgodba: Kako smo nekoč brali” so:

  • Ivana Hauser: Bela zamorka, Knjižnica Radlje ob Dravi,
  • Franjo Frančič, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
  • Andreja Odlazek Hvalec: Goreča sveča, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec,
  • Aleksandra Gradišnik: Dragocen svet, Knjižnica Dravograd,
  • Ida Paradiž, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem,
  • Gloria Kraker, Knjižnica Radlje ob Dravi.

V ravenski knjižnici so ob tem povedali: “Vsem avtorjem čestitamo, koroškim knjižnicam in njihovim knjižničarjem in knjižničarkam pa se iz srca zahvaljujemo za prijetno sodelovanje,” ter dodali: “Želimo še veliko bralnih izzivov in vas vabimo k branju publikacije Kako smo nekoč brali.”

Omenjena publikacija bo na voljo v vseh osrednjih knjižnicah na območju Koroške.

Preberite še: Na Prevaljah slovesno ob 60-letnici bralne značke

VIR: KOK

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.