Search
Close this search box.

V nemilosti ekstremnih vremenskih razmer skupaj zaščitimo tudi živali!

Neusmiljene vremenske razmere, ki so nas prizadele v preteklih urah, so nevarne in nepredvidljive, postavile pa so nas pred preizkušnje, ki zahtevajo hitro in učinkovito ukrepanje za zagotovitev varnosti in preživetja.

Ob ekstremnih vremenskih razmerah, ki pretresajo naše kraje, mora biti reševanje življenj ljudi vselej na prvem mestu. Civilna zaščita je ob tem vse državljane pozvala, da se ob zvoku siren nemudoma umaknemo na varno in v prvi vrsti poskrbimo zase ter za svoje bližnje, nikakor pa naj ne rešujemo predmetov in druge materialne lastnine.

V vsem tem kaosu pa ne smemo spregledati dejstva, da uničujoča sila narave ne pozna meja in da nismo zgolj ljudje tisti, ki so nas prizadele težke razmere. Na milost in nemilost so namreč povsem nemočno izpostavljene tudi živali, tako hišne, kot tudi domače in divje, ki se ne morejo rešiti same ali poklicati na pomoč.

Pri tem je v prvi vrsti potrebna pohvala številnim pogumnim prostovoljcem iz lokalnih zavetišč, ki se kljub neusmiljenosti narave podajajo na teren, da bi rešili brezdomne živali, jim ponujajo zavetje in toplino ter se trudijo ponovno poiskati njihove lastnike.

Seveda lahko vsak izmed nas že z majhnimi dejanji ogromno pripomore k zaščiti in pomoči živalim. Načinov za to je precej, lahko snamete pse z verig ali dvignete mačke z mladiči na zgornja nadstropja in jim tako omogočite vsaj osnovne možnosti preživetja. Če je mogoče, pripravite hrano in vodo za divje živali, kot so ptice, srnjad in druge, ki se morda borijo za preživetje. V kolikor vam možnosti dopuščajo, pa lahko podprete lokalne organizacije za zaščito živali in prostovoljne reševalne skupine z donacijami hrane, odej, oblačil, opreme ali finančnimi sredstvi.

Skrb za vsako živo bitje ne zmanjšuje pomena reševanja človeških življenj, temveč naredi naš svet bolj sočuten in odgovoren. Ko združimo moči za varstvo živali, se pokaže, da je človeška duša najmočnejša takrat, ko se izrazi v srčnih dejanjih sočutja in skrbi. V trenutkih preizkušenj se pokaže naša resnična vrednost – da smo sposobni nesebičnosti in da je sočutje tisto, ki nas povezuje kot eno, ne glede na to, ali imamo dve nogi ali štiri tačke.

Ste v vaš objektiv ujeli zanimiv posnetek? Pošljite ga nam!

Dogodki

Neusmiljene vremenske razmere, ki so nas prizadele v preteklih urah, so nevarne in nepredvidljive, postavile pa so nas pred preizkušnje, ki zahtevajo hitro in učinkovito ukrepanje za zagotovitev varnosti in preživetja.