Search
Close this search box.

V Mislinjski Dobravi obujali običaj izdelovanja snopov. Pridružili so se jim tudi bratje Fratar (FOTO)

V Mislinjski Dobravi so se sosedje odločili, da bodo skupaj s Turističnim društvom Mislinja obudili star običaj, izdelovanje ter okrasitev snopov.

Izdelovanje snopov je sicer star krščanski običaj, ki sega že v 9. stoletje. Prvotno so bile to določene vrste sveto rastlinje, od dreves in grmov do zelišč in cvetic, ki naj bi varovale pred strelo in drugimi ujmami, pospeševale rast, plodnost, odganjanje zle sile in bolezen. To vlogo je kasneje prevzel snop.

Tradicijo izdelovanja snopov, ki poteka iz roda v rod, sta nam predstavila Jože Založnik in Drago Pogorevc. Jože je povedal, da je kot otrok spremljal izdelovanje snopov, kasneje se je teh lotil tudi sam. Vsak izdelan snop, je postal boljši in lepši in danes jih z velikim veseljem izdeluje.

Za izdelavo snopa Jože uporablja 9 vrst lesa in grmovnic, in sicer: navadno vrbo, rumeno vrbo, dren, pušpan, cipresa, božji lesek, čramsa, brinje in lesko. Pred tem si je potrebno pripraviti vse potrebno za pripravo snopov. Večina rastlin raste na domačih tleh, nekaj, pa jih naberejo po okoliških kmetijah in tudi na Pohorju, predvsem je to brinje. Včasih so na sredino snopa dali jabolko, danes snop krasi pomaranča.

Tako izdelan in lepo okrašen snop se na cvetno nedeljo odnese v farno cerkev, kjer se opravi žegnanje. “Snop odnesejo po navadi otroci, vnuki in pa tudi odrasli. Vsak izmed njih je na svoj snop izjemno ponosen,” je pojasnil Drago Pogorevc.

Božji lesek oziroma bodika se ob grmenju uporablja za zaščito, saj naj bi njegov vonj in dim po izročilu odganjal grmenje, prinašal srečo, zdravje.

Snop so ravno zaradi njegove simbolike hranili celo leto. Z njim so odganjali nevihte in grmenje, po žegnanju so vejice snopa odnesli na njive in travnike, da bi letina bila obilna.

Nežnejši spol je izdeloval rožice iz krep papirja, s katerim so potem okrasili snope in mu dali končno podobo. Iz preprostih vejic je na koncu nastal čudovit snop, ki je popestril marsikatero mesto pri hiši.

Poleg tradicije, ki jo bodo še ohranjali, pa jim je v veliko veselje medsebojno druženje.

Na druženje pri izdelovanju snopov, so se danes pridružili tudi bratje Fratar. Družini Fratar so tudi podelili 20 okrašenih snopov, katere bodo lahko uporabili tudi pri zbiranju denarja za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, Društvo Zlata pentljica.

Naj pri tem omenimo še, da je Katra Fratar od 1. 3. 2023 do 26. 3. 2023, zbrala 171.826,35 eur dobrodelnih sredstev.

Čestitke družini Fratar za njihov čudovit namen, za prijaznost in dobro voljo, ki jo širijo med ljudmi. Kamorkoli jih povabijo se povabilo z veseljem odzovejo in s tem pokažejo svoje veliko srce. Velik poklon!

Fotogalerija

Dogodki

V Mislinjski Dobravi so se sosedje odločili, da bodo skupaj s Turističnim društvom Mislinja obudili star običaj, izdelovanje ter okrasitev snopov.