Search
Close this search box.

V Mežiški dolini bodo izvedli številne prireditve, namenjene vsem generacijam

Leto je naokoli in spet je tu Teden vseživljenjskega učenja. Uradno odprtje v občinah Mežiške doline je potekalo danes na Ravnah, kjer je prisotne med drugim nagovoril tudi župan dr. Tomaž Rožen, izkušnje z nami pa je delila tudi ena od udeleženk delavnic, izvedenih v okviru Tedna vseživljenjskega učenja.

VIDEO: Nagovor župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena

V petek, 4. septembra 2020 se je z Nacionalnim odprtjem Tednov vseživljenjskega učenja, ki je letos potekalo na daljavo, ponovno pričel največji praznik vseživljenjskega učenja v Sloveniji. Letos nekoliko drugačen, a vseeno poseben in že kar 25. zapovrstjo. Uradno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja v občinah Mežiške doline, katerega pokrovitelj je Občina Ravne na Koroške pa je potekalo danes v sejni sobi ravenske občine.

VIDEO: Izkušnje udeleženke na Tednu vseživljenjskega učenja

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je vseslovenska prireditev, ki povezuje raznovrstne izvajalce izobraževanja in učenja ter udeležence vseh generacij in s tem omogoča uveljavljanje koncepta in prakse vseživljenjskega učenja v naši družbi.

Tradicionalno odprtje je potekalo v luči izobraževanja starejših odraslih in prve univerze za starejše odrasle na Koroškem, ADK – Univerze za 3. življenjsko obdobje Ravne na Koroškem. Na odprtju so predstavili pregled delovanja univerze, s katero so se začele pred 20. leti povečevati možnosti vključevanja starejših odraslih v programe vseživljenjskega učenja, ki človeku omogočajo razvoj in razvoj okolja v katerem živi.

Zbrane je nagovorila Ana Pavše iz Smeri, izobraževanje, svetovanje in razvoj, d.o.o., pozdravil in nagovoril jih je tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen. Svoje prispevke in spomine na začetke ponovnega učenja pa so z zbranimi delile tudi mentorice, mentorji in članice in člani ADK – Univerze za 3. življenjsko obdobje Ravne na Koroškem.

Nacionalno koordinacijo in celoten projekt vodi Andragoški center Slovenije, območni koordinator za Mežiško dolino pa je že 22. leto zapored izobraževalni center SMERI, d.o.o. iz Raven na Koroškem. V koordinacijo se vključujejo izvajalci iz občin Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica, Dravograd in Črna na Koroškem. Do sedaj je v koordinacijo Smeri vključenih že veliko podizvajalcev, ki bodo po vsej Mežiški dolini izvedli številne prireditve, ki so namenjene vsem generacijam – od otrok v vrtcih in šolah, do študentske populacije, delovno aktivnega prebivalstva pa tja do tretjega življenjskega obdobja v vseh občinah Mežiške doline.

Izvajalci dogodkov in prireditev so vrtci, osnovne šole, srednje šole (Srednja šola Ravne), Koroške kabelske televizije, Društvo diabetikov Mežiške doline, Smeri, ADK- Univerza  za tretje  življenjsko  obdobje Ravne, DU Ravne in DU Prevalje, Zveza športnih društev Ravne, Društvo proti mučenju živali Koroške, Društvo Sožitje Mežiške doline, športna društva, literarna društva, Koroški medgeneracijski center, podjetja in številni drugi.

Organizatorji želijo s projektom opozoriti na vseprisotnost in tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana “Slovenija, učeča se dežela”.

Koledar prireditev, ki bodo potekale v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja si lahko pogledate tukaj.

Leto je naokoli in spet je tu Teden vseživljenjskega učenja. Uradno odprtje v občinah Mežiške doline je potekalo danes na Ravnah, kjer je prisotne med drugim nagovoril tudi župan dr. Tomaž Rožen, izkušnje z nami pa je delila tudi ena od udeleženk delavnic, izvedenih v okviru Tedna vseživljenjskega učenja.