Search
Close this search box.

V Mežici letos z rekordnim proračunom, nadaljujejo tudi sodelovanje s Kitajci

Letošnji proračun Občine Mežica, vreden dobre štiri milijone evrov, je predvsem na račun projektov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi, največji v zgodovini občine. Ta je lani podpisala memorandum o sodelovanju s kitajskim mestom Xuzhou. Sodelovanje nadaljujejo, a je obisk Mežičanov na konferenci pobratenih mest aprila na Kitajskem pod vprašajem.

Med največje letošnje občinske projekte v Mežici spadata komunalna ureditev poslovne cone Glančnik in izvedba še enega projekta odvajanje komunalnih voda. Vsak od projektov je vreden približno pol milijona evrov.

V poslovni coni Glančnik, kjer posluje več podjetij, občina s projektom ne bo širila poslovne cone, ampak jo bo komunalno uredila tako, da bo omogočila nadaljnjo popolnitev cone z dodatnimi objekti, je za STA pojasnil župan Občine Mežica Dušan Krebel. Občina sicer v poslovni coni Glančnik nima v lasti kakšnega zemljišča.

Poslovna cona Glančnik je ena od dveh v občini, druga je na območju ob reki Meži, kjer sta podjetji Cablex in Ferolin. Občina Mežica, ki se razprostira na 27 kvadratnih kilometrih, po županovih besedah drugih prostorskih možnosti za industrijo nima.

V Mežici letos zaključujejo tudi ureditev športnega parka, kjer bodo uredili še tartansko prevleko atletske steze, prav tako bodo uredili tribune.

Potem ko je župan Krebel lani s predstavniki kitajskega mesta Xuzhou podpisal memorandum o sodelovanju, je pred tremi meseci Mežico znova obiskala nova kitajska delegacija iz tega mesta.

“Izrazili so interes za sodelovanje na več področjih. Povabili so nas tudi na obisk, in sicer v okviru konference pobratenih mest, ki naj bi se odvijala letos v drugi polovici aprila,” pa je pojasnil direktor občinske uprave Občine Mežica Blaž Šaloven, a dodal, da je zaradi nastale situacije v zvezi z novim koronavirusom njihova udeležba na konferenci trenutno seveda pod vprašajem.

Pobuda za sodelovanje med mestoma je prišla iz skupine Cablex, ki ima v tem kitajskem mestu hčerinsko podjetje. Obe strani pričakujeta sodelovanje na različnih področjih, predvsem na gospodarskem, pri kulturni izmenjavi in v turizmu.

Dogodki