Search
Close this search box.

FOTOGALERIJA: “Na prvem obisku v Mežici se že počutimo kot doma”

Danes, 5. 7. 2019 so v Mežici podpisali memorandum o pobratenju in sodelovanju med Občino Mežica in kitajskim mestom Xuzhou. Za goste iz Kitajske so pripravili bogat kulturni program.

Kitajska delegacija je štela devet članov. Najprej je sledil kratek pozdrav nato pa ogled podjetja, kratka predstavitev ter ogled proizvodnje podjetja Cablex-M d.o.o. Iz Kitajske so nas v Mežici obiskali:

  • Zhou Tiegen, predsednik Ljudskega kongresa Xuzhou (vodja delegacije)
  • Li Chengzhi, namestnik generalnega sekretarja občine Xuzhou
  • Jia Xingmin, vodja okrožja Suining, Xuzhou
  • Gong Weifang, vodja okrožja Gulou, Xuzhou
  • Zang Xiaopeng, direktor komisije za razvoj in reforme, Xuzhou
  • Wang Lianyun, direktor urada za zunanje zadeve, Xuzhou
  • Du Hao, vodja oddelka generalnega urada občine Xuzhou
  • Zhang Yang, namestnica vodje prevajalskega centra Xuzhou 
  • Liu Xiaowei, predsednik Jiangsu Zhancheng okoljskih in obnovljivih virov
Obisk kitajske delegacije v Mežici.

Skupina Cablex ima od leta 2011 v mestu Xuzhou svoje podjetje. Mesto Xuzhou ima blizu dva milijona prebivalcev, s širšo okolico približno deset milijonov, njegova površina pa znaša 11.260 kvadratnih kilometrov. Mesto ima bogate vodne vire, v njegovih mejah teče več kot 213 rek, vključno z reko The Grand Canal. V njegovi pristojnosti sta dve veliki jezeri, jezero Luoma in jezero Weishan ter 91 umetnih rezervoarjev. Drug pomemben naravni vir je premog s proizvodnjo 2,5 milijona ton letno.

O tem kdaj, kako in zakaj so mežiški svetniki podprli predlog o sodelovanju s kitajskim mestom Xuzhou smo že pisali. Mežiški župan Dušan Krebel je takrat pojasnil, da je memorandum le vstopna točka, kjer bi se opredelili in dali možnost temu sodelovanju. Na ta način se vzpostavi tudi podlaga za izmenjavo izkušenj in dobrih praks med javnimi in zasebnimi subjekti na različnih področjih skupnega interesa. Tako na področju kulture, zdravja, športa, kot tudi turizma in na vseh ostalih področjih, kjer je zadeva odprta, možnosti je pa veliko. Več o seji, ki je potekala aprila si lahko preberete TUKAJ.

Po sprejemu gostov in ogledu podjetja Cablex-M d.o.o. je sledil kulturni program v Narodnem domu Mežica ter podpis memoranduma o pobratenju in sodelovanju med Občino Mežica in mestom Xuzhou.

Pred narodnim domom je goste pričakala godba Rudnika Mežica in Folklorna skupina Pušlc, nato pa je sledil program v poročni dvorani Narodnega doma Mežica, kjer sta za uvod poskrbeli pevka Kristina Dobnik in klaviaturistka Sara Kobolt, ki sta del pesmi zapeli tudi v kitajščini. Gostje so bili nad programom nadvse navdušeni.

Nastop folklorne skupine Pušlc.

Nato je vse zbrane nagovoril župan Mestne občine Mežica, Dušan Krebel, ki je povedal: “Najprej se najlepše zahvaljujem direktorju podjetja Cablex-M d.o.o. Samu Simetingerju za idejo o sodelovanju s kitajskim mestom Xuzhou. Poleg gospodarskih vezi, ki jih med nami zelo uspešno ustvarja podjetje Cablex-M d.o.o, nas veseli ugotovitev, da smo zelo hitro našli skupni jezik tudi, ko gre za vizijo razvoja na nekaterih drugih ključnih interesnih področjih. Današnji svetovni prostor zahteva medsebojno povezanost in odvisnost, ki prinaša številne prednosti pa tudi nove izzive. V Občini Mežica se zavedamo, da brez sodelovanja in iskrenega dialoga v zadevah skupnega interesa trajnostni razvoj ni mogoč. Mežica je podobno kot mesto Xuzhou industrijsko naravnana, zdravo gospodarsko okolje ustvarjajo številna izjemno, tudi mednarodno uspešna podjetja. V zadnjem času se številne vznemirljive možnosti kažejo tudi na področju turizma, obdani smo s čudovitimi naravnimi danostmi, zaradi svoje lege pa ključna izhodiščna točka za številna doživetja v gorah in v naravi.” Na tej točki je mežiški župan izpostavil podzemlje Pece kot izjemno turistično posebnost.

Zbrane je nagovoril župan Občine Mežica Dušan Krebel.

Današnje srečanje je označil kot pomemben dogodek, ki potrjuje odločnost Mežice, da vzpostavi sodelovanje z mestom Xuzhou na področju gospodarstva, kmetijstva, trgovine, kulture, zdravstva, turizma in na drugih ustreznih področjih, rezultat vsega tega pa bo seveda skupni napredek. Poudaril je, da je “vizija občine trajnostno naravnana in usmerjena k ustvarjanju najboljših pogojev za življenje občanov, kar se tudi kaže v investicijah, ki so usmerjene k izboljšanju infrastrukture, ureditve športnih in drugih zelenih javnih površin, spodbujanju razvoja kmetijstva in tudi turizma.” Svojim gostom je povedal, da je v tem kratkem času njihovega obiska nemogoče predstaviti vse kar bi si želeli, zato je dejal, da se že veseli njihovega naslednjega obiska.

Podpis memoranduma o pobratenju in sodelovanju med Občino Mežica in kitajskim mestom Xuzhou.

Po podpisu memoranduma pa je spregovoril še predsednik Ljudskega kongresa Xuzhou Zhou Tiegen, ki je povedal, da je to njihov prvi obisk v Sloveniji in da se tukaj počutijo kot doma. Gostiteljem je prenesel pozdrave kitajskega predsednika Xi Jinpinga ter dejal, da je sodelovanje med mestoma pomembno tako za Slovenijo kot Kitajsko ter omenil pregovor, da je dober začetek že pol uspeha (“well begun is half done”).

Predsednik Ljudskega kongresa Xuzhou Zhou Tiegen in župan Mežice Dušan Krebel.

Po koncu programa so Mežičani goste odpeljali na pogostitev in ogled Podzemlja Pece.

Skupinska fotografija.

Poglejte si galerijo fotografij:

Dogodki