Search
Close this search box.

V luči varčevanja ponekod omejitve pri delovanju športnih objektov in novoletni razsvetljavi

Zaradi podražitev so nekatere mestne občine poleg priporočenih že uvedle dodatne ukrepe za manjšo porabo energentov, možnosti nadaljnjega ukrepanja pa še preučujejo. Novomeška občina je denimo do nadaljnjega zaprla bazen na Osnovni šoli Grm, v Kranju pa so napovedali omejitve pri novoletni razsvetljavi.
Fotografija je simbolična

Mestna občina Novo mesto se je skupaj z Zavodom Novo mesto zaradi rasti cen, ki vplivajo na stroške obratovanja in vzdrževanja, nedavno odločila za prilagojeno obratovanje dveh športnih objektov. Do nadaljnjega je tako zaprt bazen na Osnovni šoli Grm, olimpijskega centra v Češči vasi pa do nadaljnjega ne bodo ogrevali. Tamkajšnja vadba je sicer še možna, so za STA navedli na občini.

Nadaljnje odločitve o upravljanju objektov bodo v luči dobrega gospodarjenja sprejeli ob spremljanju razmer na trgu energentov, hkrati pa bo občina skušala doseči, da bi bil določen del športnih dejavnosti priznan kot nujen del reguliranega trga energentov, saj so prepričani, da te ne morejo prepustiti “tržnemu enoumju zadnjega obdobja”.

V sosednji Mestni občini Krško bodo pri varčevanju z energijo “sledili navodilom vladne uredbe”, so na kratko odgovorili STA.

V starem mestnem jedru Kranja ponoči ne bo novoletne razsvetljave

V Mestni občini Kranj pa so se zaradi varčevanja letos odločili, da bodo novoletno razsvetljavo v starem mestnem jedru ponoči ugašali. Sicer pa so, kar zadeva varčevanje z energenti, na občini pojasnili, da že več let aktivno delajo na čim večjih prihrankih energije. V zadnjih 20 letih so pristopili k energetskim sanacijam javnih stavb in javne razsvetljave, prihranke pa ustvarjajo tudi na račun projekta e-mobilnost.

V zaključni fazi je postopek izbora zasebnika, s katerim bo kranjska občina v prihodnjem letu energetsko prenovila še devet objektov. Poleg tega se je občina lotila projekta postavitve sončnih elektrarn na strehe objektov v lasti občine. Pripravlja pa tudi projekt daljinskega sistema ogrevanja na obnovljive vire energije za del območja Zlatega polja.

Predstavniki mestnih občin so sicer o energetski krizi govorili tudi na torkovi izredni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS). Tam so župani opozorili, da naraščajoči stroški energije ogrožajo delovanje javnih zavodov s področja kulture in športa ter da je treba sprejeti zaščitne ukrepe za kulturne in športne objekte.

Prav tako je po mnenju županov nujna posebna obravnava komunalnih podjetij, ki izvajajo gospodarske javne službe velikega pomena, kot so zagotavljanje pitne vode ali odvoz odpadkov. Župani predlagajo, da se za te uredi status zaščitenih odjemalcev, predvsem pa, da se jih vključi v režim omejenih najvišjih cen plina in elektrike.

Župani so se dogovorili tudi, da bodo mestne občine, podobno kot pri soočanju z epidemijo covida-19, tudi pri sprejemanju ukrepov glede energetske krize, ki bi vplivali na občane, delovale usklajeno.

Tako so tudi na mariborski občini za STA pojasnili, da bo občina v času energetske krize delovala v skladu z navodili in priporočili države ter enotno z ostalimi primerljivimi občinami.

Tudi na Mestni občini Ptuj se zavedajo, da bodo razmere na področju porabe energije v prihodnje resne in težke. Kot so pojasnili za STA, za zdaj ne pripravljajo kakšnega posebnega načrta za to, se bodo pa glede na okoliščine in nastale razmere sproti odzivali in temu prilagajali morebitne ukrepe.

V obeh podravskih mestnih občinah tako za zdaj konkretnih odločitev glede uvedbe varčevalnih ukrepov po občutnih podražitvah energentov niso sprejeli.

V Ljubljani med možnostmi tudi omejitve pri osvetljevanju objektov

Mestna občina Ljubljana je na področju ogrevanja nekatere ukrepe že sprejela, nekatere še bo. Na področju ogrevanja so uvedli znižan režim ogrevanja, ko se denimo ob nezasedenosti prostorov ogrevanje zmanjša, in, skladno s priporočili vlade, nižje temperature v prostorih.

Hkrati na ljubljanski občini preučujejo možnosti za uvedbo še drugih ukrepov. Med možnimi so izklop ali znižanje osvetlitve svetlobnih transparentov, osvetljevanja zgradb in drugih objektov. Kot možne omenjajo še varčno uporabo razsvetljave v stavbah, pravilno uporabo naravnega in prisilnega prezračevanja, pravilno nastavitev termostatskih glav, kjer so te nameščene, in pravilno uporabo senčil v času ogrevalne sezone, so za STA pojasnili na občini.

Župan Zoran Janković pa je minuli teden na redni tedenski novinarski konferenci dejal, da jeseni in pozimi ne pričakuje večjih težav pri energetski oskrbi javnih objektov v prestolnici. Napovedal je, da se bodo z občinami, ki so družbenice Javnega holdinga Ljubljana, še pogovarjali o ukrepih za zmanjšanje energije. Najlažje je, tako župan, zapirati telovadnice in bazene, a to prinese številne negativne učinke na javno zdravje. Enako bi številne negativne učinke prineslo zapiranje knjižnic, kulturnih objektov idr.

Sicer pa se v luči energetske draginje varčevanje obeta tudi v Mestni občini Slovenj Gradec. Občina bo vse občinske javne zavode pozvala k racionalnemu trošenju energije, stavbo občinske uprave pa bodo pozimi ogrevali v skladu z vladnimi priporočili. Kot so za STA še napovedali na občini, bodo spremembe uvedli tudi pri javni razsvetljavi, sicer pa natančen seznam vseh ukrepov še pripravljajo.

Tudi na Mestni občini Nova Gorica sledijo priporočilom vlade glede varčevanja z energijo. Za STA so povedali še, da bodo v primeru potrditve rebalansa proračuna centralizirali sistem ogrevanja v občinski stavbi, s čimer bo omogočen pregled nad temperaturo v vseh pisarnah v mestni hiši. Z ogrevanjem v tej jesenski sezoni sicer zaradi visokih temperatur še niso začeli. Priporočila vlade glede varčevanja z energijo so posredovali tudi na vse javne zavode.

Pripravili dopisniki STA

Dogodki

Zaradi podražitev so nekatere mestne občine poleg priporočenih že uvedle dodatne ukrepe za manjšo porabo energentov, možnosti nadaljnjega ukrepanja pa še preučujejo. Novomeška občina je denimo do nadaljnjega zaprla bazen na Osnovni šoli Grm, v Kranju pa so napovedali omejitve pri novoletni razsvetljavi.