V LMŠ s pobudo vladi za brezplačne hitre teste za prostovoljce, ki izvajajo socialnovarstvene storitve

Poslanci LMŠ Lidija Divjak Mirnik, Aljaž Kovačič in Nik Prebil pozivajo vlado, naj med izjeme, ki jim ni treba plačevati za hitre teste na okužbo z novim koronavirusom, uvrsti prostovoljce, ki izvajajo socialnovarstvene storitve, ter starše oz. skrbnike, ki na različnih pregledih oz. terapijah spremljajo osebe s posebnimi potrebami.

Vlada je z odlokom, ki velja od ponedeljka, razširila nabor dejavnosti, v kateri je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Obvezno testiranje pa je brezplačno le še za nekatere osebe, so zapisali v poslanski pobudi.

“Prostovoljci, ki izvajajo med drugimi tudi socialnovarstvene storitve pod okriljem nevladnih organizacij, morajo torej po novem za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT plačati deset do 12 evrov za hitri test oz. bi moral te stroške nositi delodajalec ali v tem primeru kar nevladne organizacije same,” so opozorili. Kot ugotavljajo na primeru Slovenske filantropije, kjer imajo 44 zaposlenih in kar 712 prostovoljcev, tak dodaten strošek vsekakor ni zanemarljiv.

Omenjeni poslanci LMŠ so prepričani, da je “nesmiselno in nehumano”, da prostovoljci, ki opravljajo še kako potrebno družbeno koristno delo brez plačila, ne sodijo med izjeme, za katere država zagotavlja brezplačno hitro testiranje.

Po novem plačljivi hitri testi pa so, kot izpostavljajo, močno dodatno obremenili tudi starše oz. skrbnike otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami, katerih prisotnost je pri potrebnih specialističnih pregledih in različnih vrstah terapij nujna.

“Starši oz. skrbniki oseb s posebnimi potrebami se že brez na novo določenih stroškov obveznega testiranja soočajo z visokimi finančnimi obremenitvami, saj večji del svojih sredstev namenjajo za zdravila, terapije, medicinsko-tehnične pripomočke, posebne prehranske izdelke, oblačila in obutev, ki niso zajeti v stroške, krite iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja,” izpostavljajo v poslanski pobudi.

Zato pozivajo vlado, da med izjeme, ki jim ni treba plačevati za hitre teste, uvrsti tudi starše oz. skrbnike pacientov in uporabnikov izvajalcev socialnovarstvenih storitev s posebnimi potrebami, ki te osebe spremljajo na različnih pregledih oz. terapijah.

Sicer pa še dodajajo, da so v LMŠ prepričani, da bi morala vlada takoj sprejeti odločitev, da se ponovno uvede brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi za vse.