Search
Close this search box.

V Kotljah je danes potekalo že tradicionalno 44. pustovanje

Tudi letos je potekalo v znamenju pustne povorke, ki se je na vozovih ali peš podala vse od Rimskega vrelca do vaškega centra v Kotljah.

Danes, ob 14. uri so Kotlje zavzele pustne šeme in bilo jih je veliko. Tudi letošnje pusto rajanje je potekalo pod organizacijskim okriljem ZKŠTM Ravne na Koroškem in Sveta KS Kotlje.

Kot vsako leto je tudi letos izpod Gore prišel veliko množico ljudi pozdravit sam Povodni mož, ki je povedal veliko zanimivega in kot vedno nosil na začetku povorke pustno zastavo KS Kotlje.

Pust je dan norčij, zabav in šem. Številne skupinske maske, pa tudi posamične so na hudomušen način predstavljale razne dogodke preteklega leta. Za en dan ali dva so se tako otroci – tisti po letih in po srcu – prelevili v kak pravljični lik ter koga malo potegnili za nos. Tradicionalno, že 44. pustovanje v Kotljah je tudi letos privabilo veliko ljudi. Pustni povorki v Kotljah so se pridružili otroci in vzgojiteljice iz enote Levi devžej (Kotlje) in enote Ajda (Javornik). Oziroma Polži in slikarske palete in druge maske.

Namesto tradicionalnih vozov, ki jih je bilo letos nekoliko manj, so se na pot podale posamezne in tudi skupinske maškare. Sobotni dan je še vedno potekal v znamenju pustne povorke, ki se je peš podala vse od Rimskega vrelca do vaškega centra v Kotljah. V goste so v Kotlje prišli Kurenti Kulturno umetniško društvo Kurent (Velenje) in Društvo Koranti Podlehnik, ki so se z bučnim zvonjenjem in plesom  skupaj z maškarami podali na pot do vaškega centra, kjer je potekala kratka predstavitev čudovitih skupinskih in posameznih pustnih mask, ki jih je predstavil moderator Jurij Berložnik. Po promenadi se je letos sprehodilo kar 25 skupin. Seveda pa so tradicionalno pospremili povorko nepogrešljivi godbeniki – Pihalni orkester železarjev Ravne.

Tradicionalni Koroški pustni karneval v Kotljah, ki se odvija na pustno soboto, poteka že od leta 1978 in se ga vsako leto udeleži veliko število obiskovalcev iz celotne Mežiške doline.

Najbolj izvirne skupinske maske so vedno nagrajene. Živahno rajanje in dogajanje je popestril Ansambel Škorpijoni.

Vir: Občina Ravne na Koroškem (Danica Hudrap)

Tudi letos je potekalo v znamenju pustne povorke, ki se je na vozovih ali peš podala vse od Rimskega vrelca do vaškega centra v Kotljah.