Search
Close this search box.

V koroških občinah bodo potekale čistilne akcije za čistejši kraj. Na Ravnah kulturna prireditev

Tudi v letošnjem letu bodo koroške občine pristopile k izvedbi čistilnih akcij.
Fotografija je simbolična

Leto je naokoli in pomlad je pred vrati. Z njo pa tudi vseslovenska akcija Spomladansko urejanje okolja, ki jo Turistična zveza Slovenije (TZS) s svojimi turističnimi društvi že tradicionalno pripravlja med Svetovnim dnevom voda, 22. marca, in Svetovnim dnevom Zemlje, 22. aprila.

Namen spomladanskih akcij je urediti okolje, da bo privlačno tako za prebivalce kot za obiskovalce in prispevati k ozaveščanju in s tem tudi h kakovosti življenja.

Tudi v koroških občine se pridružujejo spomladanskemu urejanju okolja. Trenutno pa po občinah že poteka kosovno zbiranje odpadkov.

Občina Dravograd

Tradicionalna spomladanska akcija čiščenja naselij v Občini Dravograd bo potekala 1.4.2023, z začetkom ob 8.00 uri.

Soorganizator akcije so vse KS v občini, ki bodo k sodelovanju povabile vsa društva v kraju. Tradicionalno spomladansko čiščenje brežin rek bo istega dne izvajala tudi Koroška ribiška družina.
Občina Dravograd bo v sodelovanju s Kocerodom, ki bo zbrane odpadke tudi odpeljal, pred načrtovano akcijo razdelila vrečke in rokavice ter po zaključku akcije Krajevnim skupnostim refundirala stroške za malico v višini 4,00 € za udeleženca (na podlagi predloženih list prisotnosti).

Kocerod je kosovne odpadke v občini Dravograd že odvažal med 13. in 17.3.2023. O terminih in lokacijah odvoza so bila pisno obveščena vsa gospodinjstva v občini.

Občina Podvelka

Čistilne akcije v občini Podvelka organizirajo sveti vaških skupnosti. Trenutno je določen datum čistilnih akcij v Podvelki in v Breznu. Obe bosta potekali v soboto, 25. 3. 2023. Ostale vaške skupnosti, Kapla, Ožbalt in Lehen, pa planirajo čistilne akcije v mesecu aprilu.

Občina Podvelka poskrbi za kontejner za vsako vaško skupnost in vrečke. Za ostale potrebščine poskrbijo člani vaškega sveta.

Zbiranje kosovnih odpadkov v občini Podvelka bo potekalo od 14. 4. do 21. 4. 2023. V vsaki vaški skupnosti bo na določen datum na določeni lokaciji stal kontejner. Podrobnejše informacije so vsem občanom na voljo na spletni strani Občine Podvelka TUKAJ. Vsa gospodinjstva bodo prav tako pravočasno prejela obvestila s strani KOCEROD-a.

Občina Mislinja

 Iz občine Mislinja so sporočili, da bo čistilna akcija v soboto, 1.4.2023 v primeru slabega vremena pa se prestavi za 14 dni in sicer na 15.4.2023.

Občina Radlje ob Dravi

V Radljah ob Dravi planirajo čistilno akcijo 22. 4. 2023 takrat se tudi obeležuje Svetovni dan Zemlje.

Čistilni akciji se bo pridružilo okoli 45 ekip v katere so všteti zavodi, društva, šola in ostali posamezniki. JZ ŠKTM Radlje ob Dravi kot vsako leto poskrbi, da vsak udeleženec prejme pijačo, sendvič, zaščitne rokavice ter vrečke za smeti. V sklopu čistilne akcije pa bomo poskrbeli za vsa divja odlagališča v občini na katere jih opozorijo občani.

Občina Ribnica na Pohorju

Iz Občine Ribnica na Pohorju so nam sporočili, da posebej organizirane čistilne akcije ne organizirajo. Organizira se le zbiranje kosovnih odpadkov s strani Koceroda, in sicer v času od 24. 4. in 26. 4. 2023.

Občina Ravne na Koroškem

V okviru letošnjega Dneva za spremembe bo Občina Ravne na Koroškem, skupaj z Vrtcem Ravne in osnovnimi šolami, organizirala kulturno prireditev z namenom ozaveščanja.

V soboto, 15. aprila 2023 se obeta osrednji dogodek v okviru Dneva za spremembe – Za(čutimo) dobro. Med drugim bo ob prostovoljskih aktivnostih in dogodku s srečanjem ob stojnicah na ravenski Mestni tržnici, potekala tega dne tudi velika občinska čistilna akcija, ki se ji lahko vsi somišljeniki še pridružijo, s prijavo na elektronski naslov: vojko.belaj@ravne.si.
Čistina akcija bo 15. 4. 2023 potekala na več ključnih lokacijah občine, med 8. in 11. uro.

Čistilna akcija kosovnih odpadkov s strani Koceroda bo na Ravnah potekala od 28. 3. 2023 do 5. 4. 2023.

Prav tako družba Kocerod obvešča, da bo možna brezplačna oddaja zelenega odreza na vseh zbirnih centrih v obdobju med 15. 3. 2023 in 15. 4. 2023.

Občina Mežica

Na spletni strani Občine Mežica je zapisano, da Občina Mežica in Komunala Mežica organizirata zbiranje zelenega reza na lokaciji Vogarjevo – garaže komunala Mežica (zraven avtopralnice Kogelnik).

Na lokaciji Vogarjevo bo v obdobju od 23. 3. do 5. 5. 2023 mogoča brezplačna oddaja zelenega reza. Oddaja zelenega reza je mogoča od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.30. V primeru težav s prevozom se lahko obrnete na Komunalo Mežica. Cena odvoza je po veljavnem ceniku. Za naročilo odvoza in vse ostale informacije so vam na voljo na elektronskem naslovu komunala@mezica.si ali telefonski številki 02 82 79 362.

Zbira se le zeleni rez: obrezano vejevje, grmičevje, živa meja in nič drugega.

Občina Črna na Koroškem

V občini Črna na Koroškem poteka zbiranje kosovnih odpadkov s strani Koceroda v obdobju med 12. 4. 2023 in 19. 4. 2023.

Občina Vuzenica

V občini Vuzenica poteka zbiranje kosovnih odpadkov s strani Koceroda v obdobju med 11. 4. 2023 in 14. 4. 2023.

Poskrbimo, da bodo naši kraji zopet lepi in čisti. Vsakdo izmed nas je zadolžen, da je okolica lepa in čista. Narava je samo ena, čuvajmo jo in je ne smetimo.

Tudi v letošnjem letu bodo koroške občine pristopile k izvedbi čistilnih akcij.