Search
Close this search box.

V Koroškem domu starostnikov Črneče so obeležili cvetni petek

Prava pomlad naznanja prihod prazničnih dni. Pa vi, že imate pripravljeno svojo butarico oz. snop - kot ga imenujemo na Koroškem?

Na cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred velikonočno, krščanski verniki blagoslavljajo v šope povezano zelenje oziroma butarice, ki so simbol velikonočnega časa, ki je pred nami.

Cvetna nedelja je uvod v veliki teden, ko se kristjani spominjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja. Pomen butaric in zelenja, ki ga pripravimo za cvetni teden je večplasten. Oljka je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje. Barvno bogate butarice in zelenje prinašajo veselje do pomladi, svetlobe in več življenja. Tako zelenje in butarice imajo posebno vlogo; varujejo naš dom, družino in živali pred negativnimi silami, uroki, zlim pogledom, naravnimi nesrečami.

Včeraj so tudi v Koroškem domu starostnikov Črneče za vse svoje stanovalce in stanovalke razdelili snope, ki so jih pripravile članice Karitasa, duhovnik Marko Drevenšek pa je daroval sveto mašo na ta cvetni petek.

Za butarico obstajajo različna imena glede na posamezna slovenska področja in kraje: na Dolenjskem jo imenujejo pušelj ali žegen, v Beli krajini drenek, v Prekmurju in na Štajerskem snop, presmec ali pegelj, na Gorenjskem beganica, v Kranjski Gori prakelj, na Primorskem veja in vivnik, v okolici Ljubljane pa butarica ali tudi samo butara. Koroški snopi pa najlepše pokažejo, kako blizu je prava pomlad.

Vir: Fb Koroški dom starostnikov Črneče

Dogodki

Prava pomlad naznanja prihod prazničnih dni. Pa vi, že imate pripravljeno svojo butarico oz. snop - kot ga imenujemo na Koroškem?