V koalicijski pogodbi med drugim določitev minimalne plače pri 800 in minimalne pokojnine pri 700 evrih

Pred napovedanim parafiranjem koalicijske pogodbe strank Gibanja Svoboda, SD in Levica so v javnost prišli nekateri poudarki iz dokumenta, ki bo začrtal temelje dela nove vlade. Med drugim se obetajo spremembe v pokojninskem in zdravstvenem sistemu. Znana je že zaveza o dvigu minimalne plače na 800 evrov neto, minimalne pokojnine pa na 700 evrov.

Nekaj poudarkov so sicer predstavniki strank že razkrili v svojih javnih nastopih. Med drugim so napovedali gradnjo 20.000 stanovanj z neprofitno najemnino v naslednjih dveh mandatih, dvig minimalne plače na 800 evrov neto, minimalne pokojnine pa na 700 evrov. Sčasoma bodo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, nakupu oklepnikov boxer pa se bodo odpovedali ter opravili revizijo vseh začetih postopkov nakupov vojaške opreme pod vlado Janeza Janše.

Portal N1 ob tem izpostavlja še zaveze, da do konca letošnjega leta rezilne žice in tehničnih ovir na meji ne bo več. Zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema v popoldanskem času ne bodo več smeli delati pri zasebnikih in koncesionarjih. Obeta se tudi progresivna obdavčitev premoženja, koalicija pa se bo zavzela tudi za to, da bi imeli zaposleni pravico, da po koncu delovnega časa izklopijo službeni telefon in elektronsko pošto.

Sporazum po besedah virov N1 med drugim določa, da bo z začetkom prihodnjega leta odpravljena davčna reforma vlade Janeza Janše, ki je prinesla višje neto plače. Spletni Večer ob tem dodaja, da bo višina splošne davčne dohodninske olajšave ostala enaka.

Za digitalni in zeleni prehod naj bi podjetja, tudi zagonska, dobila davčne spodbude, povečala pa naj bi se efektivna davčna stopnja od dohodka pravnih oseb. Koalicija naj bi spodbujala tudi udeležbo zaposlenih pri dobičku in njihovo vključevanje v lastništvo in upravljanje podjetij, piše N1.

Vlada namerava po njihovih informacijah takoj sprožiti pogovore z institucijami EU, da bi dosegla spremembe Načrta za okrevanje in odpornost, evropski denar pa bi porabili zlasti za financiranje zelenega prehoda in digitalizacijo.

Vsem učencem in dijakom koalicija obljublja brezplačno šolsko prehrano, delno naj bi spreminjali tudi predmetnike v šolah, še piše N1.

Na Večeru pa med drugim izpostavljajo omilitev naraščajočih cen energentov s poudarkom na najranljivejših skupinah, spodbujanje razvoja sončnih elektrarn in menjave kurilnih naprav na fosilna goriva z napravami na obnovljive vire energije.

V bodoči koaliciji načrtujejo tudi pokojninsko reformo, s katero bi okrepili prvi pokojninski steber in spodbudili pokojninsko varčevanje. Na področju zdravstva pa tudi vzpostavitev ažurnih evidenc čakalnih vrst. Dodatno obljubljajo zagotovitev dostopa do zdravnika na primarni ravni. Prav tako debirokratizacijo in digitalizacijo zdravstvenega sistema ter dodatno finančno stimulacijo medicinskega kadra

Na področju medijev napovedujejo ureditev takšnega statusa RTV in drugih javnih medijev (STA), ki bi onemogočil politična vmešavanja v delo teh medijev, še piše Večer.

Prizadevali si bodo tudi za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu pri volitvah poslancev, za kar bo sicer potrebna dvotretjinska večina v DZ.

Po informacijah STA so v koalicijsko pogodbo zapisali še strategijo za odpravo prekarnosti, pri čemer naj bi bila javna uprava zgled. Zavezali naj bi se tudi k zmanjševanju zlorab zaposlovanja za krajši delovni čas.

Vzpostaviti naj bi želeli tudi preglednejši sistem invalidskega zavarovanja in okrepiti javno mrežo socialnovarstvenih zavodov. Ustaviti želijo beg možganov in pripraviti jasno migracijsko politiko s strategijo zaposlovanja tujcev iz EU in tretjih držav ter celovito integracijo.

Koalicijska pogodba je sicer obširen dokument, več o njeni vsebini pa naj bi bilo znanega prihodnji teden.