V karanteni že 1431 oddelkov v osnovnih in srednjih šolah. Pečan predlaga, da bi zimske šolske počitnice izpeljali že konec januarja

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, objavljenih na Covid-19 sledilniku, je bilo v torek v osnovnih šolah v karanteni 936 oddelkov, v srednjih šolah pa 495, skupno 1431, kar je skoraj trikrat več kot pred enim tednom. Tako se uresničujejo napovedi ministrstva, da v šolah pričakujejo zaostritev epidemioloških razmer.

V torek je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 19.651 učencev in 12.808 dijakov. V karanteni je bilo tako okoli 10 odstotkov vseh učencev in okoli 16 odstotkov vseh dijakov. Samo v osnovnih šolah so v torek med učenci potrdili 1068 okužb, dodatnih 406 med zaposlenimi. V srednjih šolah so med dijaki potrdili 379 okužb, dodatnih 84 med zaposlenimi.

V vrtcih je bilo v torek v karanteni 171 oddelkov oz. 2446 otrok. Med otroci so v torek potrdili 74 okužb, 235 pa med zaposlenimi v vrtcih.

Pred enim tednom je bilo v karanteni 313 oddelkov osnovnih in 215 oddelkov srednjih šol. To je skupaj 528 oddelkov. V zadnjem tednu se je torej število oddelkov v karanteni skoraj potrojilo.

Na ministrstvu so pred tednom dni izrazili pričakovanje, da se bodo razmere zaradi minulih praznikov zaostrile, a zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep.

Da so razmere zaradi okužb že zelo resne, predvsem zaradi težav pri organizaciji dela, opozarja predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Samo na Osnovni šoli Janka Modra, ki jo vodi, so po njegovih besedah v torek poslali v karanteno tri učitelje. “Če se to zgodi v še dveh oddelkih, lahko zapremo predmetno stopnjo, ker ne bo ljudi za izvajanje pouka,” je dejal za STA.

Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

Ker epidemiologi vrhunec petega vala okužb napovedujejo čez dva tedna oz. konec januarja, Pečan v razmislek daje predlog, da bi zimske šolske počitnice, ki so predvidene konec februarja, izpeljali konec tega meseca.Težko bo sicer v času, ko bo peti val na vrhuncu, zagotavljati dovolj kadra za izpeljavo pouka,” je ocenil. Ob tem je dodal, da gre za njegov povsem oseben predlog, in ne predlog združenja, ki ga vodi.

Po poročanju Radia Slovenija se od ponedeljka na daljavo izobražujejo vsi dijaki ljubljanske Srednje šole za farmacijo, od četrtka pa se bodo tudi vsi dijaki Ekonomske šole v Ljubljani. Kot je za radio še dejala predsednica društva srednješolskih ravnateljev Nives Počkar, bodo morali ob takem trendu naraščanja števila okužb s koronavirusom in karanten zaradi tveganega stika zapirati še več šol.