Search
Close this search box.

V DZ predlog za izvolitev Roberta Goloba za mandatarja

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetih z vodji poslanskih skupin v DZ poslal predlog kandidata za mandatarja. Predlagal je predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Podporo je Golob izkazal tudi s podpisi 53 poslank in poslancev prihodnje koalicije. DZ bo o kandidatu za mandatarja predvidoma glasoval že v sredo.

Predsednik republike Borut Pahor je v izjavi za medije dejal, da je v pogovorih z vodji poslanskih skupin nedvoumno ugotovil, da Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev za predsednika vlade.

Pahor je Golobu ob tej priložnosti čestital in mu zaželel “srečno pot pri oblikovanju, imenovanju in vodenju vlade”. Golobu in vladi se je “priporočil za odlično sodelovanje”. Poudaril je, da je v skoraj desetih letih njegovega predsedovanja Golob peti predsednik vlade, njegova vlada pa šesta, s katero bo sodeloval.

Pri vseh vladah je imel enaka merila in tvorne odnose, je dejal in dodal, da je vsakemu predsedniku vlade prepustil, da je določil obseg in intenzivnost sodelovanja. “Ponosen sem, da so menjave vlade potekale mirno,” je dejal Pahor in dodal, da je tudi to zrelostni izpit slovenske demokracije. Poudaril je, da upa, da bo dovolj modrosti za sodelovanje. “Skupaj zmoremo vse, razdeljeni pa skoraj nič,” pravi Pahor.

Golob se je Pahorju zahvalil za konstruktivno držo, da je razumel njihov motiv, da se roki skrajšajo na minimum. Največji razlog za naglico je izkoristiti poletje za pripravo na jesen, pravi Golob, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom covida-19.

Izpostavil je, da si v Gibanju Svoboda dejansko želijo spremeniti politično kulturo, doseči, da se iz politike umakne sovražni govor. “Ne želimo si, da se bomo obmetavali z žaljivkami na osebnem nivoju, ampak da se bomo prepirali o vsebini,” pravi Golob. Spoštljiv dialog je tudi glavna sprememba, ki jo napoveduje za letošnje leto. “Če to pomeni, da se bomo morali odpovedati kakemu politiku, se bomo,” je zatrdil Golob.

Sam ne želi biti predsednik vlade, ki bo vnašal razkol med volivce, “ne glede na to, katero stranko so volili”. Želi si širšega sodelovanja, tudi s strankami v opoziciji. Ustavno večino, ki jo bo potreboval za spremembo volilne zakonodaje, želi doseči do jeseni. “Verjamem, da če zgradimo res široko programsko koalicijo, lahko naslovimo najbolj temeljna vprašanja za bodoče,” je dejal Golob. Ob tem poudarja, da bo sodelovanje z opozicijo le programske narave, neodvisno od vladajoče koalicije, ki mora čim prej začeti z delom.

Med vprašanji, ki bi jih Golob reševal s podporo opozicije, je denimo tudi pokojninska reforma in uvedba enofaznega potrjevanja vlade. Tudi Pahor se je strinjal, da je treba gojiti sodelovanje za spremembe, ki so se po 30 letih slovenske demokracije izkazale za potrebne. Glede tega, s kom se bo pogovarjal o širšem programskem sodelovanju, pa je Golob dejal, da štejejo dejanja. Takrat, ko bo neka opozicija konstruktivno delovanje izkazala z dejanji, se lahko po Golobovih besedah začnejo pogovarjati o sodelovanju.

Pahor se je sicer vzdržal komentiranja poteze prihodnje opozicije, ko je ta na ustanovni seji vložila 33 predlogov zakonov, med njimi zakona o vladi in še predloga za posvetovalni referendum, s čimer je vsaj začasno preprečila napovedano širitev Golobove vlade. Pahor meni, da v kolikor so ti predlogi usklajeni s pravnim redom, gre za stvar politične kulture.

Novega vodjo poslanske skupine bodo v Gibanju Svoboda predstavili v sredo. Razdelitev vodenja poslanske skupine na osem skupin, v katerih so po štirje poslanci, pa ostaja, je dejal Golob.

Zaslišanja kandidatov za ministre pa si Golob želi še v tem tednu. Na očitek, da se opozicija ne bo imela časa pripraviti na zaslišanja, je dejal, da so njihovi ministrski kandidati znani že nekaj časa. “Verjemite mi, da je tudi opozicija pripravljena že kar nekaj časa,” je dejal Golob in dodal, da so zaslišanja namenjena temu, da se kandidati za ministre predstavijo poslancem in ne obratno.

Glede sodelovanja s poslancema narodnih skupnosti, ki si obetata podpis sporazuma z vlado, pa Golob pravi, da sta bila v preteklosti “po nepotrebnem v nehvaležni vlogi”, ko sta predstavljala jeziček na tehtnici. Sporazum o sodelovanju bodo po Golobovih besedah morda sklenili jeseni, dodal je, da je z vidika njihovih vladnih načrtov to nekaj, kar lahko počaka.

Dogodki

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetih z vodji poslanskih skupin v DZ poslal predlog kandidata za mandatarja. Predlagal je predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Podporo je Golob izkazal tudi s podpisi 53 poslank in poslancev prihodnje koalicije. DZ bo o kandidatu za mandatarja predvidoma glasoval že v sredo.