V dveh vrtcih v vodi odkrili prisotnost legionele. Vrtca ostajata odprta

V dveh postojnskih vrtcih so ob rednem letnem preverjanju kakovosti vode odkrili legionelo, za zdaj pa se z njo ni okužil nihče od otrok in zaposlenih. Vrtca tako z določenimi omejitvami, kot so pitje ustekleničene vode, umivanje rok s čistilnimi robčki in prepoved poletnih iger z vodo, ostajata odprta, je poročala Televizija Slovenija.

Omejitve bodo veljale še vsaj deset dni. Kot je še poročala televizija, so legionelo ob rednem preverjanju odkrili v dveh enotah vrtcev v Postojni in Planini. Prav v slednji so imeli z legionelo veliko težav tudi v preteklosti, v povprečju se je tam pojavila vsako drugo leto.

Kot je za televizijo dejala ravnateljica vrtca Postojna Elizabeta Zgonc, so imeli v Planini v preteklosti skupni vodovod s tamkajšnjo osnovno šolo, ki se 25. junija zapre, zato je do legionele med počitnicami v preteklosti verjetno prihajalo zaradi manj pogostega preverjanja kakovosti vode. “Zato so lani zamenjali celoten vodovodni sistem in ga ločili od šolskega, a kljub temu se je legionela letos spet pojavila,” je dejala.

Pojav legionele jih je presenetil tudi v postojnski centralni enoti. Kot je dejala ravnateljica, je tam vodovodni sistem razširjen na 23 oddelkov, tako da je verjetno prišlo do tega, da v kakšnem lijaku voda ni bila odtečena v zadostni meri.

Kot je še pojasnila, zadevo skušajo urediti, pazijo pa tudi na to, da vsak drugi dan odprejo prav vse pipe. Kot je še zagotovila, je bila sicer prisotnost legionele nizka, zato meni, da lahko v vrtcu še vedno zagotavljajo varno okolje za otroke in zaposlene.

Kakovost vode bodo sicer v petek ponovno izmerili v Planini, v ponedeljek pa v Postojni, še poroča Televizija Slovenija.