V društvu Parada ponosa ogorčeni nad napadi na LGBTIQ+ skupnost

V dnevih pred Parado ponosa je moč opaziti naraščanje sovražnosti in groženj, uperjenih proti LGBTIQ+ skupnosti. V društvu Parada ponosa menijo, da so tovrstne grožnje vsaj deloma posledica pretekle vlade. Obenem v društvu poudarjajo, da se ne bodo pustili ustrahovati, in sporočajo: "V soboto bomo korakali še bolj pogumno in še bolj ponosno."

Kot so zapisali v izjavi, so v društvu ogorčeni nad vandalizacijo plakatov, ki so del kampanje ozaveščanja Tam Tam in katerih namen je spodbujanje vključevanja LGBTIQ+ skupnosti ter naslavljanje sovražnega govora, uperjenega proti LGBTIQ+ osebam. Plakati namreč niso le uničeni, temveč nosijo tudi sporočila, ki spodbujajo homofobijo, transfobijo in nasilje nad LGBTIQ+ osebami ter pozivajo k širjenju radikalnih nacionalističnih ideologij.

V društvu pa se prek socialnih omrežij soočajo tudi s številnimi grožnjami z napadi na letošnjo Parado ponosa, so opozorili v sporočilu za javnost.

Društvo pa se ne zgraža le nad sovražnostjo in anonimnimi grožnjami, temveč so kritični tudi do “neokusne” objave Blaža Podobnika v časopisu Delo. “Čeprav nas mnenje nekega Blaža ne zanima pretirano, nas skrbi relativizacija LGBTIQ+ aktivizma, in to v enem od vidnejših medijev. Nikoli ne smemo pozabiti, da LGBTIQ+ aktivizem ni zgolj politična pozicija ali mnenje, temveč gibanje, ki si prizadeva za človekove pravice in enakopravna življenja LGBTIQ+ oseb,” so zapisali v izjavi.

Kot so prepričani v društvu, gre krivdo za tovrstne grožnje deloma pripisati tudi prejšnji vladi, ki je po njihovem mnenju sovražnosti do LGBTIQ+ oseb dajala prostor in jo celo reproducirala. Hkrati pa grožnje ponujajo priložnost, da nova vlada v praksi pokaže pripravljenost naslavljanja LGBTIQ+ potreb in ukrepa proti sovraštvu do LGBTIQ+ oseb.

A kljub vsem grožnjam se društvo Parada ponosa ne bo pustilo ustrahovati. “Tovrstni napadi na LGBTIQ+ skupnost so jasen pokazatelj, da so Parade ponosa izjemnega pomena, zato bomo v soboto korakale in korakali še bolj pogumno ter še bolj ponosno,” so bili še jasni v društvu.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije