Search
Close this search box.

V Dravogradu in Mežici bo potekala izmenjava sadik paradižnika, paprike, čilija …

V soboto, 11. 5. 2019, bo v Dravogradu in Mežici potekala že tradicionalna izmenjava sadik, ki jo organizira Čili društvo Pomurje, obiskovalcem bodo pa ob tej priložnosti za pokušino ponudili tudi čili con carne.

V soboto, 11. 5. 2019, od 9.00 naprej vabljeni v Hotel Dravograd, kjer bo pod okriljem Društva za vzgojo, pridelavo in predelavo čilijev – Čili društva Pomurje, potekala že tradicionalna menjava različnih sort sadik, od paradižnikov, paprik, čilijev, do nekaterih eksotičnih rastlin. Sadike, kolikor jih bo organizatorjem dogodka ostalo v Dravogradu, pa boste lahko po 14. uri dobili tudi v Mežici, na 1. Festivalu makaronflajša in (tife), kjer se bo v tekmovanju priprave makaronjflaša pomerila tudi ekipa Čili društva Pomurje.

Kot je povedal predsednik društva, Robert Kadiš, gre že za tretjo spomladansko izmenjavo sadik. Tokrat jih imajo na zalogi več kot 500 različnih sort. Obiskovalcem bodo na voljo različne vrste paradižnika, od manj zahtevnih, ki jih lahko posadimo kar v lonce, do zahtevnejših sort, ki potrebujejo dovolj zemlje, prostora … Pripravili so še sadike paprik, čilijev, domov pa boste lahko odnesli tudi zelo okusno ter zdravilno rastlino achocho ozirom inko kumaro, ki Izvira iz Južne Amerike, natančneje iz Peruja in spada med bučnice.

Seveda nas je zanimalo, na kakšen način poteka izmenjava in kako pridobi sadiko posameznik, ki je nima, da bi jo lahko zamenjal, hkrati pa bi jo želeli pridobiti od njihovega društva. Od Kadiša smo izvedli, da sadik ne prodajajo, da pa jih lahko obiskovalci s člani oziroma društvom zamenjajo, nekateri si jih izmenjujejo kar med seboj. Kdor pa te možnosti nima, pa jo lahko dobi od društva tudi brezplačno oziroma je zaželeno, da zanjo daruje prostovoljni prispevek po lastni presoji. Zbran denar pa potem porabijo znotraj društva za vzgojo novih sadik in rastlin.

FOTO: Čili društvo Pomurje

Pri tem naj omenimo, da Čili društvo Pomurje šteje približno 700 članov in deluje na prostovoljni bazi, pobiranja brez članarine. Kot je dejal Kadiš: »To je naš hobi, ki nam prinaša sprostitev in tudi druženje.« Omenil je še, da poleg izmenjave sadik, organizirajo še številne dejavnosti, med drugim pripravijo vsako jesen tudi izmenjavo semen. Znotraj društva namreč deluje z namenom izmenjave izkušenj in znanja s področja gojenja različnih rastlin tudi podskupina Čili paradižnik, ki šteje približno 350 članov, njen glavni cilj pa je vzpostaviti eno od večjih semenskih bank v Evropi, ki bi se v evropskem prostoru po velikost uvrščala med 5 največjih. V njej imajo trenutno približno 3000 vrst semen, želijo pa si jo še povečati.

 »Naša želja in cilj je, da semensko banko napolnimo in semena tudi brezplačno razdelimo, saj le ta danes niso več poceni. Na ta način bi lahko več ljudi preizkusilo različna semena in vrste, ki bi jim jih podelili brezplačno, s tem, da bi nam, ko bi sadež dozorel, v banko vrnili 200 semen ene vrste,« je še razložil Kadiš in dodal, da ga običajno tako Korošci kot obiskovalci od drugod že takoj po novem letu začnejo spraševati, kdaj bodo sadike, kdaj jih lahko pridejo iskat v Dravograd. »Zato verjamem, da bo tudi tokrat gneča, vzdušje ponovno enkratno, poskrbeli bomo pa tudi degustacijo čili con carne.«

V soboto, 11. 5. 2019, bo v Dravogradu in Mežici potekala že tradicionalna izmenjava sadik, ki jo organizira Čili društvo Pomurje, obiskovalcem bodo pa ob tej priložnosti za pokušino ponudili tudi čili con carne.