V domu starejših v Črnečah okuženih sedem stanovalcev in dva zaposlena

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, regija pa je po deležu aktivnih okužb med prebivalstvom v slovenskem vrhu. Ponovno so okužbe potrdili v domu starejših v Črnečah. Zaostrujejo se razmere v zdravstvenih ustanovah, v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so za ta teden ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant.

Trenutno je na Koroškem po podatkih za ponedeljek 185 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar predstavlja 0,262 odstotka prebivalstva regije. Primerljivo z drugimi regijami po tem deležu je pred Koroško samo Gorenjska z 0,266-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Preberite tudi: Koroška s 14 novimi okužbami, celotna Slovenija 398

Koroški dom starostnikov v Črnečah, kjer so se s širjenjem okužb med stanovalci in zaposlenimi spopadali konec avgusta in v septembru, je nato nekaj dni bil celo brez sive cone v domu, saj za to ni bilo potrebe. V teh dneh pa se je okužba v domu ponovno pojavila, pri čemer po besedah direktorja doma Srečka Mlačnika vira okužbe ne poznajo.

Trenutno je v največjem domu starejših na Koroškem v Črnečah sedem okuženih stanovalcev, ki so v rdeči coni. Poleg dveh zaposlenih, ki sta prav tako potrjeno okužena, sta še dva zaposlena v karanteni, je za STA danes povedal Mlačnik in dodal, da je situacija obvladljiva.

V nedeljo so prvo okužbo potrdili tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov. Skupno so v domu trenutno štirje okuženi stanovalci, med zaposlenimi pa ni potrjenih okužb, je dejal Mlačnik.

Medtem se zaostrujejo razmere v zdravstvenih ustanovah. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki že dober teden dni sprejema tudi bolnike s covidom-19, so v ponedeljek na prisotnost novega koronavirusa testirali 41 vzorcev in potrdili tri nove okužbe.

Na oddelku, na katerem zdravijo bolnike s covidom-19, se je danes dopoldne zdravilo 13 bolnikov, v ponedeljek pa so sicer tri osebe odpustili, ena oseba pa je umrla, so danes sporočili iz bolnišnice.

Ob tem navajajo, da posamezne primere okužbe zaznavajo v različnih delih bolnišnice. Tako so v ponedeljek okužbo potrdili pri osebi, ki je prišla na naročen operativni poseg in je razvila simptome tekom sprejema v bolnišnico. Prav tako so bili seznanjeni z okužbo osebe, ki je bila v bolnišnici na izobraževanju. V povezavi s tem so preventivno testirali večje število zaposlenih in zaenkrat okužb niso potrdili. Nekaj testiranj pa še poteka.

Bolnišnica je danes objavila tudi spremenjena navodila za paciente, ki prihajajo v bolnišnico na naročen sprejem. Med drugim jih prosijo, da se teden dni pred prihodom v bolnišnico preventivno samoizolirajo.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec pa so v tem tednu “zaradi preventivnih ukrepov v povezavi z novim koronavirusom” ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant. Zaprte so štiri ambulante v Slovenj Gradcu in ena v Mislinji ter še tri zasebne zobne ambulante v Slovenj Gradcu. Kontakti, kam se lahko obrnejo bolniki z bolečinami, so navedeni na spletni strani zdravstvenega doma.