V domovih za starejše se izvajajo preventivni ukrepi za virusna in druga podobna obolenja

dom starejših na fari

Na podlagi usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je Komisija za zdravstveno dejavnost Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozvala izvajalce institucionalnega varstva k uvedbi aktivnosti programa preprečevanja in obvladovanja širjenja okužb z novim koronavirusom, informiranju in izobraževanju, predvsem zaposlenih, glede potrebnih ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb, so sporočili iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Preberite tudi: Tudi v Slovenj Gradcu so pripravljeni na povečanje okužb z novim koronavirusom

Ustrezna zdravstvena nega in strokovna obravnava je primarna skrb, naloga in obveza vseh zaposlenih, še posebej, ker so uporabniki v socialno varstvenih zavodih zaradi svojih potreb in omejitev še toliko bolj življenjsko izpostavljeni.

Preventivno se v socialno varstvenih zavodih že izvajajo vsi standardni ukrepi, sprejeti pri virusnih in drugih podobnih obolenjih, še posebej je poudarek na higieni rok, higieni kašlja in higieni prostorov.

Preberite tudi: Vlada sprejela ukrepe za soočanje z novim koronavirusom, a svari pred paniko

FOTO: NIJZ

Svojce in druge obiskovalce, ki prihajajo iz karantenskega območja iz tujine, naprošajo, da obiske do nadaljnjega prekinejo (vsaj 14 dni od vrnitve s tega področja) ter nadomestijo z uporabo telefonov ali drugih tehnologij, ki omogočajo stik s stanovalcem v domu.

Prav tako svetujejo, da v primeru slabega počutja, vročine ali kašlja, domov za starejše ne obiskujejo in raje ostanejo doma, tudi vsi drugi obiskovalci. Svojci in obiskovalci naj sledijo navodilom zaposlenih in upoštevajo navedene omejitve z namenom zagotovitve varnega okolja za vse stanovalce.

Preberite tudi: Slabih 22 milijonov evrov za varstvo in začasne namestitve starejših

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.